Volledig scherm
De rechtbank in Zutphen. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

Terrorisme-verdachte Vincent T. blijft langer vastzitten

UPDATEDOORNENBURG - Even hadden zijn ouders gehoopt dat ze hun zoon Vincent T. uit Doornenburg weer mee naar huis mochten nemen. Na een schorsing van de niet inhoudelijk rechtszitting was de rechter onverbiddelijk. ,,Sterkte, Vince’’, zei vader Jan toen de verdachte de rechtszaal verliet.

Het dossier van Vincent T. was volgens de Officier van Justitie duizend pagina’s. Verbijsterd en vol ongeloof kijkt de Doornenburgse verdachte naar zijn raadsman Frans Huijbers. Op de vraag van de rechtbank of hij nog wil reageren op zijn zaak, richt T. zich tot de Officier van Justitie. ,,Ik heb nog nooit zoveel onzin bij elkaar gehoord.”

Vader Jan reageerde zeer geëmotioneerd toen zijn zoon Vincent T. geflankeerd door twee agenten een uur eerder de rechtszaal binnen liep. ,,Dat was een klap. Ik had mijn zoon bijna vier maanden niet gezien, dus ik had het er heel moeilijk mee”, zei zijn vader na afloop.

Belgische getuige

De Doornenburger zou een terroristische aanslag op moslims hebben voorbereid. Tijdens de inval in zijn woning in het Betuwse dorp trof de politie 1800 scherpe kogelpatronen aan en een alarmpistool.

De explosieven die hij op basis van onderzoek in zijn bezit zou kunnen hebben, vond de politie niet.

Wel waren er aanwijzingen dat hij brand wilde stichten of iets wilde opblazen. Die informatie haalde politie onder meer van de Facebookpagina van de rechts-extremistische Anti Terreur Brigade (ATB), die T. zou hebben opgericht. Ook had hij, volgens het Openbaar Ministerie, informatie over de aanschaf van een pistool ingewonnen bij een Belgische getuige, genaamd Davy.

Bom

De verdachte verwees alle verhalen van de officier naar het rijk der fabelen. ,,Dat mij van alles wordt verweten, vind ik heel kwalijk. Ik heb nooit de doelstelling gehad of zal dat in de toekomst hebben om een terroristische aanslag te plegen. Dat zit er gewoon niet in. Daar blijf ik bij”, vertelde Vincent T.

Zijn raadsman voegde eraan toe dat de getuigen die het OM opvoerde ook verklaard hadden dat zij de Doornenburger nooit erg serieus genomen hebben. ,,Mijn cliënt is er de persoon niet naar een om geweldsdelict te plegen. Het was fantasie, grootspraak, wil zich groter maken dan die is”, vertelde advocaat Huijbers.

Dat ging de officier van justitie te kort door de bocht. Vincent T. had wel degelijk filmpjes bekeken over hoe je een bom moet maken. Dat alleen al was volgens hem voldoende voor voorbereidingen.

Terroristische motieven

De advocaat vroeg de rechter om zijn cliënt in afwachting van de rechtszaak vrij te laten. Hij verwees naar de uitspraak van de raadkamer van begin juli, die vraagtekens zette bij de ernst van de uitlatingen en de handeling van de verdachte. Ook had de raadkamer die over de verlenging van het voorarrest gaat twijfels bij de terroristische motieven. Het OM ging tegen deze uitspraak met succes in beroep. Net als het Gerechtshof was de rechtbank van mening dat er onvoldoende aanleiding was om af te wijken van het arrest van het Hof.

Vincent T. blijft in ieder geval tot de volgende zitting op 23 november in voorarrest in de penitentiaire inrichting Vught. ,,Sterkte, Vince!”, zei zijn vader toen de Doornenburger de rechtszaal verliet.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem