De politie schreef eerder bonnen uit aan jongeren in het Kronenburgerpark in Nijmegen.
Volledig scherm
De politie schreef eerder bonnen uit aan jongeren in het Kronenburgerpark in Nijmegen. © Paul Rapp

Toch weer samenscholingen in Gelderland, vijf ‘coronaboetes’ in Arnhem

UpdateOndanks de oproep om vooral thuis te blijven dit weekend vanwege de coronacrisis zijn er toch weer verschillende meldingen van samenscholingen binnengekomen bij de politie. Zo zijn in Arnhem vijf ‘coronaboetes’ uitgeschreven.

Op twitter heeft de politie het over meldingen in Beuningen, Druten, Arnhem, Duiven, Dieren, Nijmegen en Ede. En de politie voegt daar aan toe: ‘Toch weer mensen die het niet snappen.’

Bij de politie zijn tientallen telefoontjes binnengekomen over groepen jongeren die zich ophouden in parken, pleintjes en veldjes. Maar ook kwamen meldingen binnen over volle winkels. Zowel handhavers van de gemeenten als agenten spreken de groepen daarop aan. Meestal is dat voldoende, maar soms worden ook boetes uitgeschreven. 

Vijf coronaboetes

Vijf jongeren zijn zaterdag in park Sonsbeek in Arnhem op de bon geslingerd. Zij maakten deel uit van een groepje jongeren in de Steile Tuin. De jongeren zaten dichter bij elkaar dan de vanuit de overheid gestelde 1,5 meter afstand. 

,,Dit was een dure picknick voor hen’', stelt burgemeester Ahmed Marchouch van Arnhem. ,,Na te hebben gewaarschuwd werd een bekeuring onvermijdelijk, want we hebben het hier wel over leven en dood.’'

Marcouch tekende vrijdag een nieuwe noodverordening, die tot doel heeft de strijd tegen het coronavirus te intensiveren. De burgemeester zag onder meer in park Sonsbeek en op de markt in Arnhem dat de meeste mensen zich aan de regels houden. ,,Die verdienen een groot compliment.’’

Burgemeester Ahmed Marcouch deelt in Arnhem een waarschuwing uit aan een foutparkeerder. Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Burgemeester Ahmed Marcouch deelt in Arnhem een waarschuwing uit aan een foutparkeerder. Foto ter illustratie. © Gemeente Arnhem

Meldingen

Hoeveel boetes in Gelderland zijn uitgedeeld kan de politie zaterdag niet zeggen. ,,De eerste verantwoordelijkheid voor het handhaven ligt bij de opsporingsambtenaren, de boa's. Als wij meldingen krijgen, zullen wij mensen echt aanspreken”, zegt een woordvoerder. 

Eerder vandaag werd de markt in Ede stilgelegd. Mensen kwamen daar toch te dicht op elkaar te staan. De markt in Nijmegen ging gewoon door maar daar was het veel rustiger dan normaal.

PR dgfoto Gelderlander Nijmegen: corona, in het Kronenburgerpark is het zaterdagmiddag behoorlijk druk met zonaanbidders. In tegenstelling tot een dag eerder lijkt iedereen zich nu aan de coronamaatregel van maximaal twee persoenen bij mekaar te houden. De in het park aanwezige politie toont zich tevreden.
Volledig scherm
PR dgfoto Gelderlander Nijmegen: corona, in het Kronenburgerpark is het zaterdagmiddag behoorlijk druk met zonaanbidders. In tegenstelling tot een dag eerder lijkt iedereen zich nu aan de coronamaatregel van maximaal twee persoenen bij mekaar te houden. De in het park aanwezige politie toont zich tevreden. © Paul Rapp

Strenge maatregelen

Vorige week ontstond er veel ophef in Nederland omdat in het weekend mensen dicht op elkaar de stranden en natuurgebieden opzochten. Het kabinet besloot daarom deze week tot strengere maatregelen.

Mensen wordt verzocht zo veel mogelijk binnen te blijven en buiten hoogstens met twee man te zijn. De regioburgemeester kondigden aan dat er stevige boetes uitgedeeld zouden worden aan mensen die het samenscholingsverbod negeerden. 

In samenwerking met indebuurt Arnhem