Volledig scherm
Anne en Ton Nieumeijer in hun nieuwe onderkomen. De ballonnen zijn alvast opgeblazen voor de opening van zaterdag. © Gerard Burgers

Ton en Anneke zijn gastheer én eregasten bij de opening van hun nieuwe Trefpunt

VELP - Twee bijzondere mensen krijgen vandaag eer van hun werk. Ton en Anneke Nieumeijer zijn zaterdag gastheer en eregast tegelijk, als wethouder Gea Hofstede in de Velpse Van Voorthuijsenschool hun inloophuis ’t Trefpunt komt openen. 

Ton (80) en Anneke (68) leerden elkaar pas op latere leeftijd kennen. Vanaf de dag dat ze samenwoonden in Velp-Zuid, zat hun huis aan de Johan de Wittstraat van ’s ochtends tot ’s avonds vol met visite. ,,Ik had geen tijd meer om schoon te maken", herinnert Anneke zich lachend.

Met de een praatten ze over zijn geldzorgen, met de ander gingen ze boodschappen doen of naar de dokter. ,,Ton kan goed papieren invullen en boekhouden”, zegt Anneke. En volgens Ton is Anneke een wijze vrouw in wie velen vertrouwen hebben. ,,Misschien heb ik wat levenswijsheid opgedaan in de tijd dat ik in Nijmegen een friettent had”, vertelt Anneke, dochter van de legendarische snackbarhoudster Moeke Nas. 

Quote

Misschien heb ik wat levenswijs­heid opgedaan in de tijd dat ik in Nijmegen een friettent had

Anneke Nieumeijer

De toestand werd onhoudbaar

Hoe het ook zij: half Velp-Zuid kwam bij hen over de vloer. De toestand werd onhoudbaar. Zo kwam woningcorporatie Vivare er in 2011 toe hun voor hun werk afbraakwoningen ter beschikking te stellen. Drie, in de loop der jaren. ,,We zijn meeverhuisd met de wijkvernieuwing”, zegt Ton.

Nu is er dan eindelijk een definitief onderkomen. De afbraakhuizen in Velp-Zuid raakten op en wethouder Gea Hofstede (PvdA) begreep dat aan een onmisbaar initiatief een einde dreigde te komen. Zo kwam zij ertoe Ton en Anneke deze ruimte beschikbaar te stellen in de school. Die zal dagelijks open zijn van 10.00 tot 16.00 uur. ,,En na die tijd praat ik met mensen met problemen”, zegt Anneke.

Ze doen alles zonder subsidie

Ze krijgen geen subsidie. Met de opbrengst van hun kledingbank bekostigen ze de koffie en de thee. Twee keer per week kookt Ton hier voor buurtbewoners. Hij heeft ook een gezelligheidskoor en wil ook bingo en een kaartclub van de grond tillen. Gelukkig hebben ze tien fantastische vrijwilligers; zo hebben ze ook nog een privé-leven. Ze zoeken nog geld voor het opknappen van de ruimte voor de kledingbank.

De opening is zaterdag om 15.00 uur.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem