Volledig scherm
Automobilisten rijden de tunnel in. © Rolf Hensel

Tunnel in Dieren nodigt chauffeurs uit (te) hard te rijden

DIEREN/ARNHEM - Automobilisten rijden massaal te hard door de tunnel in Dieren. Ter plekke geldt 50 kilometer per uur als de maximale snelheid. Precies 56 procent van de bestuurders houdt zich daar niet aan. 

De provincie Gelderland meet als wegbeheerder tot in detail het aantal bestuurders dat de snelheidslimiet op de provinciale wegen overschrijdt. Met zijn 56 procent overtreders behoort de tunnel in Dieren tot de top tien. 

Tunnel vorig jaar geopend

Van de in juni vorig jaar geopende tunnel zijn uiteraard alleen cijfers over 2018 bekend. Van een meetpunt iets oostelijker op de N348, ter hoogte van rijwielfabriek Gazelle, zijn wel meer data beschikbaar. Daaruit kan worden afgeleid dat bestuurders sinds de realisatie van de Traverse met meer snelheid het dorp Dieren doorkruisen. Waar in 2017 nog 32 procent van de automobilisten te hard reed ter hoogte van Gazelle, was dat vorig jaar 45 procent. 

Volledig scherm
Beeld van bovenaf van de traverse (tunnel) in Dieren. © Rolf Hensel

Op de A348, de snelweg tussen het Velperbroekcircuit en de afslag naar Dieren en Doesburg, wordt over het algemeen ook te hard gereden. Op alle vier meetpunten (Velp, Rheden, De Steeg en Ellecom) ging het aantal overtreders in 2018 ten opzichte van een jaar eerder procentueel gezien omhoog van 15 naar gemiddeld ruim 18 procent. 

Bij De Leeren Doedel iets langzamer

Er zijn ook (delen van) wegen waar automobilisten zich beter aan de maximaal toegestane snelheid houden. Dat is bijvoorbeeld het geval op het Arnhemse deel van de N224 (Amsterdamseweg) ter hoogte van De Leeren Doedel. Op dat meetpunt reed elf jaar geleden nog 40 procent van de automobilisten harder dan 80 kilometer per uur. Vorig jaar was dat percentage nog maar 30 procent. Op de Amsterdamseweg worden geregeld snelheidscontroles gehouden.

Op de Pleijbrug weer harder

Op de Pleijbrug in Arnhem reed vorig jaar 36 procent van de passanten harder dan de toegestane 80 kilometer per uur. Dat is weer iets meer dan de respectievelijke 33 en 35 procent in 2016 en 2017. Op de snelweg A325, ook in provinciale handen, loopt het aantal hardrijders elk jaar weer een procentje op. Met uitzondering van het stuk bij Gelredome, waar de politie geregeld een radarcontrole uitvoert.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem