Volledig scherm
PREMIUM
Koerden protesteren op het Willemsplein tegen besluit van Erdogan om drie Koerdische tv-zenders uit de lucht te halen. © Marc Pluim

Turkse jongens vallen Koerdisch
meisje Zilan aan in Elst

Een 16-jarige Koerdische vluchtelinge uit Elst werd vorige week geslagen en bedreigd door vier Turkse Nederlanders in Arnhem. Omdat ze demonstreert tegen de oorlog in haar moederland Syrië.

Zilan fietste vorige week woensdag om 12.30 uur van haar school in Arnhem naar huis, toen ze in Arnhem-Zuid werd opgewacht door vier Turkse Nederlanders tussen de 17 en 20 jaar oud.

,,Ik kende ze niet, maar ze waren duidelijk op mij aan het wachten’’, vertelt het 16-jarige meisje in bijna accentloos Nederlands. Ze doet haar verhaal thuis, een paar dagen na het incident. Ze is drie jaar geleden met haar moeder uit het noorden van Syrië gevlucht voor het oorlogsgeweld, hun vader achterna naar Nederland.

De jongemannen lieten haar stoppen op de Batavierenweg, net voorbij de Kroonsewal. Ze scholden haar in het Turks uit voor 'hoer' en 'viezerik' en duwden haar van de fiets. Twee hadden een vlindermes in hun handen. Ze sloegen haar op de billen, waarna ze een van de jongens een knietje gaf ik zijn kruis. Daarna duwden de jongens het meisje om de beurt naar elkaar toe.

 ,,Ze zeiden in het Nederlands dat ik terug moest naar mijn land omdat ik Koerdisch ben. Ik heb toen tegen hen gezegd: dat kan niet, want jullie hebben mijn land kapot gemaakt.’’

In samenwerking met indebuurt Arnhem