Uniek: Maleise Berentweeling geboren in Burgers’ Zoo

VideoARNHEM - Het is nog nooit eerder gebeurd in Nederland: In Burgers’ Zoo in Arnhem zijn vorige week twee Maleise beren geboren. Volgens de Arnhemse dierentuin is het ‘erg zeldzaam’ dat deze soort zich in gevangenschap voortplant.

Volledig scherm
De eerste kennismaking met de Schotse berenman in Burgers’ Zoo. © Burgers' Zoo

De dieren kwamen ter wereld in een speciaal ontworpen kraamverblijf. 

Ze waren bij geboorte, net als alle berenbaby’s, naakt, blind en hulpeloos. Burgers’ heeft daarom de eerste kritieke dagen afgewacht en de moeder en tweeling met rust gelaten.

Voor veel diersoorten verlopen de Europese fokprogramma’s zeer voorspoedig, maar bij Maleise beren is dit helaas niet het geval. De populatie die in Europese dierenparken leeft, is op leeftijd en kent een duidelijk overschot aan vrouwen. 

Lastige opdracht

Volledig scherm
De jonge Maleise beren in de kraamkamer in Burgers’ Zoo in Arnhem. © Burgers' Zoo

Burgers’ kreeg eind november een Maleise berenman vanuit Zoo Edinburgh (Schotland) binnen de poorten. De hoop was dat zijn komst een stimulerende werking zou hebben op de hormoonhuishouding van de twee reeds aanwezige berinnen. 

Beide vrouwen kwamen op 22 april 2008 vanuit de dierentuin van Keulen (Duitsland) naar Burgers’ Zoo. De man uit Schotland is 15,5 jaar oud. 

Zijn opdracht was lastig aangezien uit onderzoek was gebleken dat een van de berinnen vrijwel onvruchtbaar is en dat de ander slechts 50 procent kans had op een succesvolle dracht. De leeftijd van beide dames speelt hierbij een rol. 

Maar warempel: nadat dierverzorgers al snel diverse paringen hadden geobserveerd, zijn er na een dracht van drie maanden in de nacht van maandag 6 op dinsdag 7 mei 2019 ook daadwerkelijk twee jongen geboren. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem