Esther van Groeningen van het Arnhems Keramiek Atelier.
Volledig scherm
Esther van Groeningen van het Arnhems Keramiek Atelier. © Marina Popova

Van virtueel hardlopen tot pubquizzen: wat nog wél kan

ARNHEM/OOSTERBEEK - Door de corona-uitbraak ligt een groot deel van de activiteiten in de regio stil. Veel zaken zoeken naar alternatieve manieren om activiteiten te organiseren. Wat gaat er wel door in Arnhem en omgeving?

,,We waren geïnspireerd door iedereen die maaltijden ging bezorgen”, zegt Esther van Groeningen van het Arnhems Keramiek Atelier. Het atelier gaat keramiekworkshops afstand aanbieden via ‘een soort doe-het-zelf-pakket met materialen en een beschrijving’.

Quote

We waren geïnspireerd door iedereen die maaltijden ging bezorgen

Esther van Groeningen, Arnhems Keramiek Atelier

Deelnemers halen het pakket op bij het atelier en gaan er thuis mee aan de slag. ,,Daarna kunnen ze het  terugbrengen om af te bakken”, aldus Van Groeningen. Het atelier is hiervoor een uur per dag geopend. Er wordt ook nog gewerkt aan instructievideo’s.

Het Arnhemse Café Kroon laat de pubquiz en het dj-optreden zondag doorgaan via een livestream. ,,Onze pubquiz is ‘de quiz waarin alles mag’: spieken, je moeder bellen. Dus dat kan ook thuis”, zegt eigenaresse Wendo Kroon.

Ook musea zoeken wegen om het publiek vanachter dichte deuren te bedienen. Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek, dat vorige week haar heropening had gepland, gaat nieuwe audioverhalen online plaatsen, gekoppeld aan de stukken uit de collectie.

Ook sporters komen aan hun trekken: hardlooporganisatie hardlopen.nl, gevestigd in sportcentrum Papendal, houdt een virtuele hardloopwedstrijd, de CoronaRUN. Deelnemers lopen individueel hun eigen route en krijgen per post een medaille toegestuurd.

Mensen in beweging houden

Doel van de run is ,,mensen in beweging krijgen en houden”, aldus oud-topatleet Dennis Licht, die samen met trailrunner Dennis Vangangel op het idee kwam. De opbrengst gaat naar het Nationaal Ouderenfonds.

Studio OMSTAND in Arnhem blijft als een van de weinige expositieruimtes nog gewoon geopend. De expo HOOGLICHT is volgens de organisatie nog altijd ‘prima te bezoeken voor publiek’.  Mensen die kwetsbaar of ziek zijn worden opgeroepen thuis te blijven.

Update: studio OMSTAND heeft zaterdag besloten toch de deuren te sluiten. De tentoonstelling is tot nader order niet meer te bezoeken.

Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek gaat nieuwe audioverhalen online plaatsen.
Volledig scherm
Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek gaat nieuwe audioverhalen online plaatsen. © Gert Budding

In samenwerking met indebuurt Arnhem