Volledig scherm
© ANP

Veel gemor over verloting coffeeshops Arnhem

ARNHEM - De discussie in de gemeenteraad over het voorgenomen coffeeshopbeleid van burgemeester Boele Staal maakt duidelijk dat er nog veel onduidelijk is. Over een paar weken vergadert de raad verder. Acht insprekers namens de elf coffeeshophouders in Arnhem maakten maandagavond korte metten met vooral het lotingssysteem dat burgemeester Boele Staal voorstaat.

Zij zijn bang dat ze hun zaak over zes jaar als het systeem ingaat zullen kwijt raken.

Gemor
Ook in de raad was veel gemor over vooral de loting en de termijn van zes jaar. Staal vertelde dat hij slechts de uitvoerder was van de wens van de raad. Een meerderheid had hem vorig jaar gevraagd het uitsterfbeleid onder de loep te nemen. „Dat heb ik gedaan. Ik heb besloten Arnhem de huidige elf coffeeshops kan behouden", legde Staal uit. Op de vraag van VVD'er Leendert Combée waarom hij tot dat aantal kwam, zei Staal dat die elf in een behoefte voorzien.

Spreiding
De burgemeester legde uit dat hij voor deze loting om de zes jaar heeft gekozen om te voorkomen dat criminelen een vergunning in handen konden krijgen. Daarnaast hoopt hij dat er door dit systeem meer spreiding van de coffeeshops ontstaat. Sommige raadsleden wilden weten of er nu gedoogvergunningen verhandeld werden. „Daar kan ik het antwoord niet op geven. Ik heb deze kennis van het Openbaar Ministerie. Als u antwoord op die vraag wilt dan verwijs ik u naar het OM", zei Staal.

Tevreden
Jill Poppinghaus, dochter van de eigenaar van coffeeshop Lucky Luke was tevreden met het verloop van de debat. „Ik heb de indruk dat niemand de verloting ziet zitten", zei ze na afloop. „Nu moeten we om het jaar een vergunning aanvragen. Dan kan de gemeente toch controleren of criminelen de vergunning in handen hebben?"

In samenwerking met indebuurt Arnhem