Veel kelders onder water na hoosbui van zondag: Arnhem en omgeving kregen de volle laag
ARNHEM - De hoosbui van zondagavond en -nacht heeft voor veel wateroverlast in Arnhem en omgeving gezorgd. Kelders in lage gelegen delen van Arnhem liepen onder water. De Zutphensestraatweg in Velp is urenlang gestremd geweest vanwege wateroverlast.
Eric van der VegtLaatste update:21-02-22, 19:48
Arnhem en omgeving kregen volgens meteoroloog Roosmarijn Knol van Weerplaza de volle laag. Weerstation Deelen meldde 38 millimeter regenwater. Daarmee viel zondag in deze regio het meeste regenwater van heel Nederland.
Veel kelders onder water
Dat veel kelders van woningen in de laaggelegen delen van Arnhem vol water stroomden, verbaast Knol niet. ,,Arnhem ligt op een stuwwal. De ijstijd heeft de grondlagen, die voornamelijk uit klei bestaan, over elkaar geduwd. Hierdoor kan het water niet weg.”
Zondag heeft het overdag geregend. 's Avonds volgden er enkele stevige hoosbuien, waardoor er heel veel water binnen een etmaal viel
Meteoroloog Roosmarijn Knol van Weerplaza
Bovendien komt al het water van Arnhem van hooggelegen wijken als Klarendal en Geitenkamp. Dat stroomt de berg af de lager gelegen wijken als Molenbeke en het Spijkerkwartier in. ,,Als er dan ook nog eens een enorme hoeveelheid regen valt, dan zie je de ellende al voor je. Zondag heeft het overdag geregend. 's Avonds volgden er enkele stevige hoosbuien, waardoor er heel veel water binnen een etmaal viel", zegt Knol.
Problemen nog niet voorbij
Normaal valt in een maand als februari 60 millimeter water. Bijna twee derde van die hoeveelheid viel nu in een etmaal. En de problemen zijn nog niet voorbij. De komende dagen blijft het bij tijd en wijle regenen. De hoge grondwaterstand zorgt voor de ondergelopen kelders. Knol: ,,Ook als we het aan het eind van de week de meeste regen wel hebben gehad, zakt het grondwater niet meteen. Daar gaat nog wel enkele weken overheen.”
In Molenbeke liepen veel kelders onder water. Medewerkers van woningcorporatie Vivare waren eveneens de hele dag druk met stormschade en wateroverlast. Hoe groot de schade is kon een woordvoerder maandag nog niet zeggen. In het laaggelegen Spijkerkwartier viel het vanmorgen allemaal nog wel mee, zegt voorzitter Astrid Stokman van de Bewonersgroep Spijkerkwartier. ,,In de afgelopen jaren is er veel gewerkt aan de riolering en afwatering. Ik ben maandagmorgen even door de wijk gelopen. De Emmastraat en Hertogstraat liepen voor de werkzaamheden altijd meteen vol. Maandagmorgen was het er droog.”
Niet overal tegelijk
De gemeente Arnhem laat via een woordvoerder weten dat de hevige regenval niet heeft geleid tot grote problemen in de stad. Wel duurt het langer voordat het water tijdens plensbuien op sommige plekken is afgevoerd, zeker bij een hoge grondwaterstand. Het water kan niet overal tegelijk weggepompt worden. ,,Dit is echter normaal bij deze weersomstandigheden. Het is geen structureel probleem.”
Ze laat erop volgen dat in Molenbeke zo’n 15 jaar geleden wel maatregelen zijn genomen om het grondwater te reguleren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.