Volledig scherm
Anne Mie Emons in de nieuwe galerie, waarin volop wordt gewerkt. © Gerard Burgers

Velpse galerie O-68 krijgt pand dat past bij ambitie

VELP - Galerie O-68 in Velp krijgt meer armslag in een nieuw pand. De verbouwing is in volle gang. De galerie blijft O-68 heten, ook al verhuist ze een paar huisnummers naar Oranjestraat 74. 

,,En ook al zoeken mensen ons op internet soms op nul-68 en dan vinden ze ons niet”, zegt Anne Mie Emons, in 2011 de oprichtster van wat inmiddels de belangrijkste galerie voor moderne kunst is in Arnhem en omstreken.

Was Anne Mie Emons (77) veertig jaar eerder met haar galerie begonnen, dan had ze het gedaan in Londen of Qatar, zegt ze. Daar bevinden zich de aspirant-kopers van de beste hedendaagse kunst.

Maar aangezien ze pas begon na haar emeritaat als hoogleraar celbiologie in Wageningen, is het Velp geworden, vlakbij haar huis. ,,Voor onze wereldwijze klantenkring reizen we nu naar beurzen in Londen en Basel, binnenkort misschien ook in Brussel.”

Huidige plek past niet bij de ambities

Quote

In 2011 had ik begroot in tien jaar quitte te spelen, maar dat gaat helaas niet lukken.

Sinds de start in 2011 zit de galerie in een woning aan de Velpse Oranjestraat die in de verste verte niet past bij de ambities van de eigenaresse en haar man John de Jong (eveneens emeritus hoogleraar, maar op het gebied van taaltoetsing).

Het pand mist uitstraling en is erg klein. Op de nieuwe locatie, een negentiende-eeuwse gymnastiekzaal die sinds 1951 in gebruik was als kerk voor de Vrije Evangelische Gemeente, is er veel meer ruimte.

In de toekomstige galerie wordt momenteel hard gewerkt. Stukadoors strijken de muren glad om de kunstwerken die hier worden opgehangen een perfecte achtergrond te bieden. Achter de grote zaal is een kleinere ruimte voor videovertoningen of voorstellingen. En daar weer achter bevindt zich een zaal die als atelier verhuurd wordt aan twee kunstenaars.

Galerie is geen hobby, maar werk

Zeg niet tegen Emons dat ze werk maak van haar hobby. ,,Dit is geen hobby”, zegt ze streng. Het contact met kunstenaars, het verzorgen van de publiciteit en de beurzen bezorgen haar een volle werkweek.

Met name het begeleiden van jonge kunstenaars schenkt haar veel vreugde. ,,Als professor begeleidde ik jonge wetenschappers in hun carrière. Dit is ongeveer hetzelfde.”

Per jaar zijn er in galerie O-68 zes exposities van steeds een maand, nu nog van een tot twee kunstenaars tegelijk, straks van drie tot vier. Geld verdienen aan haar werk is er overigens niet bij.

,,In 2011 had ik begroot in tien jaar quitte te spelen, maar dat gaat helaas niet lukken”, erkent ze. Ze kan het hebben en neemt het voor lief. 

De opening geschiedt in twee fasen

De opening van de nieuwe galerie geschiedt in twee fasen. Op zaterdag 14 september is er een pre-opening met de presentatie van het nieuwe boek van de 80-jarige Eindhovense kunstenaar Theo Kuijpers en een daarbij behorende expositie van een week. De officiële opening wordt op zaterdag 6 oktober verricht door de Rhedense burgemeester Carol van Eert. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem