Volledig scherm
Put van een gemetseld riool uit 1877 tussen de Janssingels in Arnhem. Als het riool in goede staat blijkt, kan het worden gebruikt bij de tweede fase van het bovengronds brengen van de Sint Jansbeek. © gemeente Arnhem

Vergeten riool uit 1877 kan uitkomst zijn bij bovengronds halen Jansbeek

ARNHEM - Arnhem wil de Jansbeek ook tussen Gele Rijdersplein en Beekstraat boven de grond brengen. Een vergeten riool uit 1877 tussen de Janssingels kan daarbij een grote rol spelen.

Het gemetselde riool is al lang geleden in onbruik geraakt, maar werd herontdekt via een oude kaart. Erik Laurentzen, hoofd riolering & water van de gemeente Arnhem, heeft inmiddels op de kop van de singels bij het Willemsplein het begin van de buis teruggevonden.

,,Binnenkort gaan we naar beneden om te kijken in welke staat het riool is”, kondigt hij aan. Laurentzen hoopt dat de constructie nog zo degelijk is dat die kan worden gebruikt voor het omleggen van de Jansbeek. ,,Dat kan Arnhem veel verkeersellende besparen”, zegt hij.

Verdeelwerk

Quote

Als het riool uit 1877 bruikbaar is, kan dat Arnhem veel verkeersel­len­de besparen

Erik Laurentzen

De Sint Jansbeek verdwijnt nu in de De la Reijstraat in de Transvaalbuurt onder de grond en wordt via een pijp onder de Jansbinnensingel naar de Lauwersgracht geleid. Voor fase twee van het bovengronds brengen van de beek in de binnenstad moet het water naar het Gele Rijdersplein worden gebracht. 

,,Maar tegelijk moet de Lauwersgracht worden gevoed”, leg Laurentzen uit. ,,Anders droogt die op.” Moet zo’n verdeelwerk ter hoogte van het Jan Dommeringpad onder de druk bereden Jansbinnensingel worden gemaakt, dan heeft het (bus)verkeer daar weken ernstige hinder van, is de verwachting.

,,Als het beekwater kan worden omgeleid door het riool uit 1877, dan hoeven we alleen in het park te graven”, aldus Laurentzen. Onderzoek naar de pijp is een van de vele voorbereidingen voor ‘Jansbeek - Fase 2’. Wanneer de beek verder bovengronds komt, is nog niet duidelijk. De benodigde 2,6 miljoen euro is nog niet bijeen gebracht.

Volledig scherm
Eenden met kroost in de Jansbeek in de Arnhemse binnenstad. © Rolf Hensel
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem