Volledig scherm
Résidence Zijpendaal, zorgvilla aan de Roëllstraat . Tekening Dick Caderius van Veen © Dick Caderius van Veen

Verliefd op Arnhem: Landhuis vrij van kanongebulder

Wekelijks tekent Dick Caderius van Veen een pand met een verleden. Harry van der Ploeg zorgt voor de historische context.

De vooraanstaande architect Karel de Bazel schiep in 1911 een fraai landhuis op de hoek van de Zijpendaalseweg en de Roëllstraat aan de rand van de Arnhemse Burgemeesterswijk tegenover park Sonsbeek. Zijn opdrachtgever was Gilles André de la Porte,  directeur van de Arnhemsche Verzekerings Maatschappij tegen Brandschade. De reclame van deze verzekeraar, een brandweerwagen aangevoerd door twee paarden, is nog altijd zichtbaar in de vorm van een mozaïek in de entree van een kantoor op de hoek van Willemsplein en Korenmarkt in hartje Arnhem.

Zonnegaarde

André de La Porte en zijn echtgenote Johanna baronesse Van der Feltz waren pioniers in de nieuwe Roëllstraat. Hun villa kreeg de naam 'Zonnegaarde'. Een paar jaar later kregen ze gezelschap.  Overbuurman van 'Zonnegaarde' werd de steenfabrikant Terwindt. Verderop woonden directeur-hoofdredacteur Brouwer van de Arnhemsche Courant en substituut-griffier Crommelin van de rechtbank. Om de rust voor deze welgestelden te garanderen heeft het gemeentebestuur van Arnhem enig overleg gevoerd met Defensie. Want het leger oefende hier vaak op het artilleriepark om de hoek. Om de lieve vrede verhuisde de 'kanonnenberg' een stukje westwaarts.

Klein Tadema State

Na het vertrek van de familie in 1928 naar een woning aan de Van Heemstralaan vestigde adjunct-directeur Jacq Daniëls van de Arnhemse Kunstzijdefabriek AKU zich in de villa. Na de Tweede Wereldoorlog werd het landhuis omgebouwd tot internaat ‘Klein Tadema State’. Jonge vrouwen werden hier opgeleid 'voor den en arbeid in Zending en Evangelisatie'.  Het landhuis ging een halve eeuw later als kantoor Résidence Zijpendaal heten.

Rosorum Zorgvilla

Sinds eind februari 2014  krijgen vermogende ouderen hier 24 uur per dag liefdevolle verzorging in de Rosorum Zorgvilla Zypendaal. Initiatiefnemer  Bart Van Venrooij van AIG Careconcepts heeft het landhuis laten opdelen in twaalf woonstudio's. De statige sfeer van de nu meer dan een eeuw oude villa is geen spat veranderd. Het leger buldert hier allang niet meer met geschut om de hoek.

Reacties en aanvullingen op dit verhaal? Stuur een mail naar Harry van der Ploeg via h.vdploeg@gelderlander.nl

Woont u in een mooi huis in Arnhem, Oosterbeek of Velp? Heeft u daar een bijzondere winkel? Of kent u daar een bijzondere plek of pand waar u verliefd op bent? Zou dat u dat graag getekend willen zien door Dick Caderius van Veen voor deze serie? Stuur de tekenaar dan een mail via dcvv@dickcaderiusvanveen.nl en voeg een foto van uw huis aan de mail toe.

U kunt ook contact met hem opnemen als u belangstelling heeft voor het veel grotere origineel van de tekeningen uit deze serie of ouder werk.

In samenwerking met indebuurt Arnhem