Volledig scherm
De Jansbeek in de Nieuwstraat. De gebouwen rechts worden vanaf eind 2018 gesloopt. © Rolf Hensel

Vijf partijen in de race voor vernieuwing Nieuwstraat in Arnhem

ARNHEM - Voor de vernieuwing van de oostkant van de Nieuwstraat in Arnhem zijn vijf partijen geselecteerd. De gemeente Arnhem heeft ze gekozen uit de zestien combinaties van projectontwikkelaars en architecten die interesse hebben getoond in het project.

Het gaat om het bouwblok tussen de Rijnkade en de Trans. De plek was ooit in beeld als locatie voor kunstencluster ArtA (een combinatie van Museum Arnhem en Focus Filmtheater Arnhem). Dat plan sneuvelde echter na veel discussie in de stad.

De vijf combinaties die zijn overgebleven, zijn:  AM/Barcode, Dura/OZ, Heijmans/DiederendirrixStrukton/Arons-Gelauff en Ter Steege/Stadswaarde/Cruz y Ortiz. Zij mogen hun plannen verder uitwerken, waarna de gemeente komend najaar een winnaar aanwijst.

Sloop

Begin 2020 moet de schop de grond in, stelt de gemeente Arnhem in de voorwaarden voor de aanbesteding. Naar verwachting wordt eind dit jaar begonnen met de sloop van de panden, waaronder het inmiddels gesloten Café De Kroeg op de hoek Nieuwstraat-Trans.

De herontwikkeling moet een belangrijke bijdrage leveren aan de verbinding tussen de binnenstad en de Rijn, zoals ook beoogd met de aanleg van de Jansbeek. De huidige panden, gebouwd kort na de Tweede Wereldoorlog, zijn bouwkundig slecht, aldus de gemeente. Bovendien heeft de wederopbouw 'niet voldoende flexibiliteit, kwaliteit en uitstraling'.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem