Een projectie van windmolens in het buitengebied van Spankeren, aan de Broekdijk. De plaatsing van windmolens lijkt in de gemeente Rheden alleen op deze plek kansrijk.
Volledig scherm
Een projectie van windmolens in het buitengebied van Spankeren, aan de Broekdijk. De plaatsing van windmolens lijkt in de gemeente Rheden alleen op deze plek kansrijk. © M Kuster

Voor grootschalige energieopwekking is in de gemeente Rheden amper plek

DIEREN - Grootschalige zonneparken lijken in de gemeente Rheden alleen te kunnen komen in het weidegebied bij Spankeren, in de Havikerwaard en in het weidegebied tussen Velp en Rheden. De bouw van windmolens lijkt het meest kansrijk in het weidegebied bij Spankeren.

Landschapsarchitect Abe Veenstra hield gisteravond bij een inspraakavond over grootschalige, duurzame energieopwekking in de gemeente Rheden heel wat slagen om de arm. ,,Het is niet gezegd dat die zonneparken en die windmolens daar komen, maar als ze ergens moeten komen, dan lijken deze gebieden in de gemeente het meest kansrijk."

Ook Rheden kan niet onder deze taak uit

Dat ze er moeten komen, lijkt trouwens als maar zekerder te worden. Rheden moet, net als elke gemeente, zijn bijdrage leveren aan de energietransitie. Alle gemeenten in de regio Arnhem-Nijmegen samen moeten volgend jaar maart de rijksoverheid laten weten hoe zij de grootschalige, duurzame opwekking in de nabije toekomst denken te regelen. De ene gemeente mag iets meer doen, de andere iets minder, maar samen moet het genoeg zijn.

Rheden heeft daarbij met zijn waardevolle en kleinschalige landschap een extra probleem: er is bijna nergens plek. De gemeente heeft dubbel zoveel natuur als andere gemeenten en de helft zo weinig landbouwgrond, vertelde wethouder Dorus Klomberg (D66) bij zijn inleiding. 

Het ene terrein is aangewezen als stiltegebied, het andere als Natura2000, ganzenrustgebied, stroomgebied van de IJssel of nog wat anders. Elke aanwijzing brengt beperkingen met zich mee. Daarom is bijvoorbeeld de plaatsing van windmolens op het Veluwemassief, in de Havikerwaard of op bedrijventerrein De Beemd niet kansrijk. 

Tien windmolens en 50 hectare zonneparken zijn genoeg

Toch zal er hoe dan ook heel wat moeten gebeuren. Alle energieconsumenten in de gemeente Rheden verbruiken nu 3.000 terajoule (3000 tot de twaalfde macht joule) energie per jaar. Met verenigde inzet moet dat  in de periode tot 2040 met 35 procent te verminderen zijn. 

Blijft over duurzame opwekking van jaarlijks 1900 terajoule, want Rheden wil in 2040 CO2-neutraal zijn. Grootschalige projecten met warmtekoude-opslag, waterkracht, zonnecollectoren en aardwarmte moeten samen 1235 terajoule op kunnen brengen; de inwoners met zonnepanelen op hun daken 320 terajoule. 

Blijft over de noodzaak om 335 terajoule op te wekken met windmolens en zonneparken. ,,Dat kunnen we bijvoorbeeld doen met behulp van tien windmolens en 50 hectare zonneparken", zei Klomberg.

Aan de circa 140 aanwezige inwoners de taak om op grote kaarten van Rheden aan te geven waar wat zou kunnen komen. Dat bleek geen congruent beeld op te leveren. Zelfs voor de plaatsing van windmolens op de Veluwe was één groepje te vinden. In mei, als er meer duidelijk is, mogen de inwoners nog eens terug komen. 

In samenwerking met indebuurt Arnhem