Volledig scherm
PREMIUM
Wim Ludeke, geflankeerd door leerlingen van vso-school Het Prisma in Arnhem: ,,Van wie ik in de klas heb gehad, kan ik bijna meteen terughalen wie ze waren.” © Rolf Hensel

Wat meester Wim Ludeke van zijn speciale leerlingen leerde

vrijdaginterviewARNHEM - Wim Ludeke neemt afscheid van de Onderwijsspecialisten, de scholenkoepel voor speciaal onderwijs in deze regio. Een bestuurder met verstand van en een hart voor speciaal onderwijs.  

Quote

Je moet je er áltijd weer van bewust zijn dat je áchter dat gedrag moet kijken, dat het niet op jouw persoon is gericht.

Wim Ludeke

Dokter Klapwijk, de man achter de actie Open het Dorp, was de grote inspirator van Wim Ludeke. Hij was docent op de academie voor lichamelijke opvoeding en zorgde ervoor dat Ludeke zag dat sommige kinderen hun docenten extra hard nodig hebben. 

‘Ze hebben mij gevormd’

,,Mensen die in het speciaal onderwijs werken, hebben een speciale interesse in wie het minder getroffen heeft. Tijdens mijn stage op de mytylschool van de Johannastichting zag ik wat Klapwijk bedoelde. Ik zag kinderen die net als ieder ander potentie hebben, maar bij wie dat geopend moest worden omdat ze gevangen zitten in een lichaam met beperkingen.’’ 

,,De scholieren met wie ik werkte, hebben mij gevormd. Er waren jongeren met spierziekten, net zo gek van voetbal of basketbal als ieder ander, die in korte tijd zoveel mogelijk wilden doen. Hun leven kon immers zó afgelopen zijn. Ik heb foto’s, van sportteams met vijf jongens, van wie er nu nog maar één in leven is. Dat heeft mij geleerd hoe betrekkelijk het leven is.” 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Arnhems Oorlogsmuseum 40-45 stelt vragen rond ‘goed en fout’ in de oorlog
    PREMIUM
    VIDEO

    Arnhems Oorlogsmu­se­um 40-45 stelt vragen rond ‘goed en fout’ in de oorlog

    ARNHEM Het Arnhems Oorlogmuseum 40-45 waagt zich aan een expositie vol vraagtekens over goed en fout in oorlogstijd. ,,We hebben veel te vaak te snel ons oordeel klaar", benadrukt Eef Peeters, die al 25 jaar het markante museum aan de Kemperbergerweg leidt. ,,Om het beeld te nuanceren heb ik een tentoonstelling ingericht rond acht mensen die als 'fout’werden bestempeld. Om te laten zien dat het genuanceerder lag. Met veel grijs in plaats van zwart en wit. Het zijn niet allemaal oorlogsmisdadigers.”

In samenwerking met indebuurt Arnhem