Volledig scherm
© Herman Stover

Weer meer buitenlandse studenten in steden van Gelderland

ARNHEM - Het aantal  buitenlandse studenten in Gelderland is in het studiejaar 2016/2017 voor het eerst in jaren weer gestegen. Dat komt vooral doordat in Arnhem, Nijmegen, Ede, en Rheden voor het eerst in vijf jaar weer groei te zien is. Wageningen daarentegen laat al tien jaar onafgebroken een stijgende lijn zien.

In heel Gelderland studeerden vorig studiejaar 7.666 buitenlandse studenten. In 2007 waren dat er nog veel minder: 5.234. Die groei is vooral tussen 2007 en 2011 gerealiseerd. Daarna bleef het aantal eerst redelijk gelijk met een kleine dip in de studiejaren 2014 tot 2016.

Nijmegen kent met 3.356 de grootste groep.

Verdubbeld

Wageningen is de meest constante en grootste stijger. Die universiteit is in tien jaar van 1.076 buitenlandse studenten naar 2.535 gegroeid. Dat is steviger dan het landelijk gemiddelde. In heel Nederland  is het aantal in de afgelopen tien jaar verdubbeld, van ongeveer 40.000 naar 80.000.

China

Buitenlandse student?
Met 'buitenlandse student' bedoelt het DUO alle mensen die in het buitenland een vooropleiding hebben gevolgd en nu in Nederland voor een diploma studenren aan een hbo of universiteit.

Per stad verschilt het nogal waar studenten vandaan komen. China en Duitsland zijn hofleverancier voor Wageningen. Zij leveren samen een kwart van de buitenlandse studenten en worden gevolgd door Indonesië en Spanje. Ook in Arnhem komen na Duitsers vooral Chinezen studeren. In Nijmegen is de herkomst opvallend eenduidig: twee derde van de buitenlandse studenten komt uit Duitsland.

In onderstaande grafieken  (klik op 1 of 2)staan de aantallen  en herkomst van buitenlandse studenten per stad.  Doetinchem staat daar niet bij vermeld omdat het hier om minder dan 5 buitenlandse studenten gaat.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem