Volledig scherm
Sifan Hassan tijdens haar gouden medaille-race op de 1500 meter tijdens het WK in Doha. © EPA

Wereldkampioene Sifan Hassan grijpt naast Europese prijs

TALLINN - Sifan Hassan is tijdens het gala van de Golden Tracks in de Estse hoofdstad Tallinn niet gekozen tot Europees atlete van het jaar 2019. De Nederlandse wereldkampioene op 1500 en 10.000 meter legde het in de verkiezing af tegen de Russische hoogspringster Maria Lasitskene.

De 26-jarige Hassan gold als grote kandidate voor de titel vanwege haar erelijst die ze afgelopen seizoen opbouwde. De voormalige Arnhemse liep Europese records op verschillende afstanden, een wereldrecord op de Engelse mijl, won de finales van de Diamond League op 1500 en 5000 meter en beleefde haar hoogtepunt op de WK in de Qatarese hoofdstad Doha door als eerste atlete ooit het goud te pakken op de bijzondere combinatie van 1500 en 10.000 meter.

De prestaties van Lasitskene zijn in de verkiezing zwaarder gewogen. Ze behoort tot de Russische atletes die nooit betrokken is geweest bij het dopingschandaal in haar land en won in Doha voor de derde keer de wereldtitel. Ze ging dit jaar over 2,06 meter, de hoogste sprong van de wereld in dit jaar.

Halve marathon van Valencia

Hassan was niet in Tallinn aanwezig op het gala van de Europese atletiekbond. Ze wilde volledige focus op de halve marathon van Valencia. Hassan wilde daar het wereldrecord aanvallen, dat sinds 2017 op naam staat van de Keniaanse Joyciline Jepkosgei met 1.04.51. Hassan is in het bezit van het Europees record op de 21,1 kilometer met 1.05.15. Een dubbele val gooide echter roet in het eten.

De Nederlandse atlete, die jarenlang in Arnhem woonde en daar de basis legde voor haar atletiekloopbaan, behoort ook tot de genomineerden voor de verkiezing van wereldatlete van het 2019. De winnares wordt bekendgemaakt op het gala van de internationale atletiekfederatie IAAF op 23 november in Monaco.

In samenwerking met indebuurt Arnhem