Zo ziet de nieuwe Hoogvliet in Arnhem eruit (en dit vinden we ervan)

videoARNHEM - Het is een drukte van jewelste in de donderdag geopende Hoogvliet aan de Utrechtseweg in Arnhem. Om half acht ging de supermarkt open na meer dan twaalf jaar van discussie, overleg, plannen en bouwen. 

Buiten staan de Oosterbeekse Tim en Beren (allebei 13 jaar) te genieten van de versnaperingen die ze in de Hoogvliet hebben gescoord, waaronder cake, rookworst en bekertjes yoghurt. ,,We hebben goed gescoord, het was allemaal gratis”, zegt Tim lachend. 

Op het terrein van de voormalige garage Hegeman in de wijk Lombok nemen de vrienden alle tijd om na te praten over hun eerste bezoek aan de supermarkt. ,,Het is een mooie winkel, maar het lijkt wel erg op de Albert Heijn. Die is ook blauw, maar we zullen hier vaker komen na schooltijd.”

Verzet

Volledig scherm
De nieuwe Hoogvliet in Arnhem is donderdagochtend geopend © Jesse Reith / DG

De twee jongens zijn bijna even oud als de roemruchte voorgeschiedenis van deze Hoogvliet. Twaalf jaren duurde het voordat de supermarkt er kon komen. Het eerste plan stamt uit 2012, maar er was nauwelijks draagvlak.

Bewoners zongen massaal een anti-shopbaklied en vreesden voor het verdwijnen van het dorps karakter en de komst van verkeersoverlast en lawaai. 

Nadat een klankbordgroep in het leven werd geroepen en er een beter plan op tafel kwam, verdween het verzet en kon de bouw beginnen. Nu zijn de meeste bezoekers van de supermarkt tevreden. 

‘Heerlijke eerste dag’

Volledig scherm
Tim (links) en Beren uit Oosterbeek bij de nieuwe Hoogvliet in Arnhem. © Jesse Reith / DG

Er zijn veel Oosterbekers die de Hoogvliet op deze eerste dag weten te vinden, zoals Minnie Thurkow. In haar dorp is ze regelmatig te vinden in de Albert Heijn, maar de locatie van deze Hoogvliet bevalt Thurkow uitstekend.

,,Ik fiets hier iedere dag langs en was met smart aan het wachten op de opening van deze winkel. Dit is zeker niet mijn laatste keer, het is een prettige en ruime winkel.”

Veel klanten laten zich na het onthaal met muziek en blauwe ballonnen registreren. Supermarktmanager Robbert Oudshoorn spreekt van een ‘heerlijke eerste dag’ en toont trots het resultaat.

,,Ik schud veel handen met mensen die mij van herkennen van de SPAR in de stad, waar ik heb gewerkt. Het is voor hen een feest van herkenning. Ik hoop dat ze nog vaak terug komen en daar heb ik alle vertrouwen in, want we zijn een winkel voor alle Arnhemmers.”

Eén van de klanten die Oudshoorn herkent en aanspreekt is de 57-jarige Fernando Reyes. ,,Ik vind het klantvriendelijk hier: netjes, groot en heel veel personeel.” Na het gesprek met Oudshoorn krijgt Reyes gratis chocolade en sinaasappels in de handen gedrukt. 

Biologisch

Volledig scherm
Supermarktmanager Robbert Oudshoorn in zijn nieuwe Hoogvliet in Arnhem. © Jesse Reith / DG

Vandaag is een feest in Hoogvliet, maar er zijn ook wat kritische noten. Zo is Marijke van Rijfun teleurgesteld in het aanbod van biologisch eten,,

Ik denk niet dat ik hier vaak zal komen, de Albert Heijn en Ekoplaza hebben op dat gebied veel meer.” Een gratis Hoogvliet-tas neemt ze wel mee, want dat is ‘handig voor de boodschappen’.

Willem en Everdien Heuveling spreken van een ‘mooie strakke winkel’ waar ze vaker heen willen gaan, maar ze zijn benieuwd naar het autoverkeer rondom de zaak.

,,De ondergrondse garage is natuurlijk schitterend, maar de klanten moeten wel de Utrechtseweg op en af. Dat zal zeker in de spits spannend worden.”

In samenwerking met indebuurt Arnhem