Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Zonne-energie van het Openluchtmuseum Arnhem

ARNHEM - Een zonnepanelenpark op de parkeerplaats van het Nederlands Openluchtmuseum moet circa 400 woningen in de Arnhemse wijken ’t Cranevelt en Alteveer voorzien van zonne-energie. Het plan is vergevorderd.

De zonnepanelen moeten op palen komen boven de parkeerplaatsen. Zo kan het Nederlands Openluchtmuseum de ruimte optimaal benutten als zonnepanelenpark én parkeerplaats. Binnenkort krijgen de bewoners van de aanpalende wijken ’t Cranevelt en Alteveer tekst en uitleg bij het zonnepanelenplan.

Craneveer

Quote

We hebben Burgers’ Zoo, Rijnstate, de Braamberg en het Openlucht­mu­se­um bekeken.

Erik Kaemingk, Buurtbewoner

Buurtvereniging Craneveer zet zich al een aantal jaren in de twee wijken in Arnhem-Noord energieneutraal te maken. Behalve naar de gezamenlijke inkoop van warmtepompen en isolatie heeft de werkgroep ‘Duurzaam Craneveer’ de mogelijkheden van een zonnepanelenpark onderzocht.

,,We hebben Burgers’ Zoo, Rijnstate, de Braamberg en het Openluchtmuseum bekeken. De eerste viel af, omdat het geen geschikte locatie is. Rijnstate en de Braamberg hadden al zonnepanelen. Het Openluchtmuseum voelde wel voor ons idee en werkte mee’’, zegt buurtbewoner Erik Kaemingk van de werkgroep Duurzaam Craneveer.

Het idee is boven de parkeerplaatsen van het museum zonnepanelen aan te leggen die 380 tot 450 woningen in de buurt kunnen voorzien van zonne-energie. De doorberekening van Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij heeft voor Kaemingk nog niet tot het gewenste resultaat geleid.

,,De Heidemij heeft een globale rekensom gemaakt, die niet het rendement heeft opgeleverd waar ik op had gehoopt. Ik ga nu de businesscase doorrekenen om te kijken waar nog winst te behalen valt.’’

Openluchtmuseum

Het Nederlands Openluchtmuseum reageerde enthousiast op het idee van de buurt. ,,We willen niet de hele parkeerplaats overdekken, maar dat hoeft ook niet voor het plan van de buurt. De zonne-energie is voor de twee wijken. Wij nemen zelf geen elektriciteit af’’, zegt Carola van der Woude van het Openluchtmuseum.

Kaemingk hoopt over ongeveer twee maanden de wijkbewoners te informeren over het zonnepanelenplan. Daarmee is de buurtvereniging er nog niet. ,,We willen een buurtcoöperatie oprichten, waar mensen in de wijk goedkoop elektriciteit van kunnen afnemen. Mocht er te weinig animo zijn, dan kunnen bewoners van wijken rondom Cranevelt en Alteveer zonne-energie bij ons inkopen.’’

De buurtcoöperatie moet meer worden dan alleen energieleverancier. ,,Onze wijken vergrijzen. We willen kijken of we via de coöperatie ook betaalbare zorg kunnen aanbieden aan oudere bewoners, zodat ze in de wijk kunnen blijven wonen.’’

Volledig scherm
Foto ter illustratie: Winterse taferelen in het Openluchtmuseum te Arnhem. © Openluchtmuseum Arnhem
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem