30 kilometer-borden
Volledig scherm
30 kilometer-borden © Belga

140 landen willen maximumsnelheid van 30 km/u in alle bebouwde gebieden

Verkeersministers en andere deskundigen en vertegenwoordigers uit 140 landen hebben in Zweden onlangs de Stockholm Declaration ondertekend. Daarmee tekenden zij voor de invoering van een snelheidslimiet van 30 kilometer per uur in bebouwde gebieden te zijn.

Nederland is nog niet eens klaar voor een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur op de snelwegen of er hangt al een nieuwe snelheidsverlaging in de lucht. Tijdens een bijeenkomst van verkeersministers en andere vertegenwoordigers uit 140 landen werd onlangs de zogeheten Verklaring van Stockholm ondertekend, schrijven lokale media.

Deze heeft tot doel het aantal verkeersdoden in 2030 te halveren. Een van de belangrijkste voorgestelde maatregelen behelst een algemene maximumsnelheid van 30 kilometer per uur op plekken waar auto's en zwakke verkeersdeelnemers samenkomen.

De verklaring van de 140 landen kan worden gezien als een gezamenlijke intentieverklaring, overigens toegejuicht door de Verenigde Naties. ,,Verkeersongevallen zijn de belangrijkste doodsoorzaak onder jongeren", zegt Adina Valean, lid van de Europese Commissie voor Transport, in NewMobility. ,,Als we er iets aan willen doen, moeten we het lef hebben om drastische maatregelen te nemen.”

Verkeersdeskundigen wijzen op het succes van de snelheidsverlaging naar 30 kilometer per uur in Oslo en Helsinki, de enige twee Europese steden waar in 2019 geen fietsers of voetgangers stierven in het verkeer. Vorig jaar heeft de RAI Vereniging ook al opgeroepen om een snelheidslimiet van 30 kilometer per uur in te voeren in alle bebouwde gebieden in Nederland. Of en wanneer Nederland aan de slag gaat met de aanbevelingen, is niet bekend.

Bekijk hieronder een item uit de Ochtend Show to go over de verlaging in Nederland.

 1. Deze man tovert met Rolls-Royces van 13,5 miljoen: ‘Hier is (bijna) alles mogelijk’
  PREMIUM

  Deze man tovert met Rolls-Roy­ces van 13,5 miljoen: ‘Hier is (bijna) alles mogelijk’

  Wie een ‘standaard’ Rolls-Royce te gewoontjes vindt, kan een unieke versie laten bouwen door de ‘Bespoke’-afdeling van het beroemde Britse automerk. Als Head of Coachbuilt Design heeft ontwerper Alex Innes de taak om zijn veeleisende klanten op hun wenken te bedienen. ,,In principe zeggen we bij Rolls-Royce nooit ‘nee’. En geloof me: er komen heel wat bizarre voorstellen voorbij.”
 2. ‘Moet ik met een plug-in hybride meer kilometers op benzine rijden?’
  VRAAG & ANTWOORD

  ‘Moet ik met een plug-in hybride meer kilometers op benzine rijden?’

  ,,Omdat mijn huidige auto vanwege roestvorming vervangen moet worden, overweeg ik een plug-in hybride. Dergelijke auto’s hebben een elektrisch bereik van ca. 50 kilometer. Als die afstand nu voldoende is voor mijn woon-werkverkeer en ik dus bijna alleen maar gebruikmaak van de elektromotor, heeft dat gevolgen voor de kwaliteit en slijtage van de benzinemotor? Moet ik altijd een minimum aantal kilometers ook op benzine blijven rijden, om de conditie van de benzinemotor op peil te houden?”, vraagt lezer Jeroen Rijkers.