Volledig scherm
Jonge automobiliste zijn duur uit. © Shutterstock

18-jarigen betalen de hoofdprijs voor een autoverzekering

Jonge automobilisten van 18 of 19 jaar oud die een autoverzekering willen afsluiten, waren nog nooit zo duur uit. Ze betalen gemiddeld bijna 1000 euro meer premie dan 24-jarigen. Dat blijkt uit een premie-analyse van Independer.

De WA-jaarpremies voor 18-jarigen zijn sinds september 2016 gestegen met gemiddeld 30 procent, wat neerkomt op een bedrag van 395 euro per jaar. Momenteel betaalt een 18-jarige maandelijks gemiddeld 147 euro voor zijn WA-autoverzekering. Voor een 19-jarige is dat 135 euro. De premies voor de autoverzekeringen stijgen al langere tijd voor alle leeftijdsgroepen. 

Verzekeraars kijken bij premiebepaling onder meer naar het schaderisico dat verschillende leeftijdsgroepen met zich meebrengen. Suzan Samson van Independer: ,,De schadekosten in Nederland nemen al langere tijd toe, dat is een belangrijke reden voor de algemene premiestijgingen van autoverzekeringen. Jongeren blijken hiervoor de hoofdprijs te betalen.”

Een andere reden dat 18- en 19-jarigen zoveel premie betalen is onder meer het gevolg van het feit dat zij weinig of geen schadevrije jaren hebben opgebouwd. Hierdoor hebben ze nog geen recht op de hoge kortingen die verzekeraars geven aan mensen die al lang schadevrij rijden. 

  1. Verlengen rijbewijs tijdig aanvragen
    Vraag & Antwoord

    Verlengen rijbewijs tijdig aanvragen

    In deze rubriek kwam laatst de verlenging van het rijbewijs voor oudere automobilisten aan de orde. Mijn advies is om tijdig in actie te komen. Ik heb om medische redenen een beperkt geldig rijbewijs en uit ervaring weet ik dat de achterstanden bij het CBR inmiddels zo hoog zijn opgelopen, dat de aanvraag uiterlijk een half jaar van tevoren gedaan moet worden. Is de uitslag positief, dan blijft die nog het hele jaar geldig. -J.T.F. Burger