475.000 Tesla's terug naar de garage: motorkap Model S schiet soms open
Autofabrikant Tesla ziet zich verplicht bijna een half miljoen auto’s terug te halen naar de garage. Bij de Model S kan de motorkap onverwachts openschieten als gevolg van een defecte vergrendeling. Bij de Model 3 kan de kabelboom voor de achteruitrijcamera worden beschadigd door het openen en sluiten van de kofferbak.
De terugroepactie is in de VS inmiddels van start gegaan. Het is niet duidelijk of er ook in Nederland auto’s zullen worden teruggeroepen. Volgens de Amerikaanse verkeersveiligheidstoezichthouder NHTSA zijn er nog geen meldingen van ongevallen die zijn veroorzaakt door de mankementen.
In totaal worden in de Verenigde Staten meer dan 475.000 Tesla’s teruggeroepen. Dat aantal is ongeveer even groot als het totaal aantal elektrische auto’s dat het bedrijf vorig jaar afleverde.
Ook Tesla Model 3
Het gaat om ruim 350.000 Model 3's, die tussen 2017 en 2020 zijn gemaakt. Bijna 120.000 voertuigen van het type Model S moeten worden gerepareerd vanwege de problemen met de motorkap. Volgens persbureau ANP was Tesla Nederland vandaag niet in staat om te reageren, waardoor er onduidelijkheid bestaat voor de Nederlandse Tesla-rijders.
Eerder dit jaar moest de Amerikaanse autofabrikant, die onder leiding staat van topman Elon Musk, de software aanpassen van bijna 300.000 auto’s in China. Auto’s van het type Model 3 en Model Y hadden volgens Chinese toezichthouders een online software-update nodig in verband met problemen met het rijhulpsysteem. De zogeheten assisted driving-functie in de elektrische auto’s kon worden geactiveerd zonder dat daar opdracht voor werd gegeven. Daardoor kon de auto bijvoorbeeld ineens sneller gaan rijden.
Ook zag Tesla zich onlangs onder druk van de autoriteiten genoodzaakt om een spelletjesfunctie in zijn auto's uit te schakelen. Daarbij gaat het om een functie die gamen mogelijk maakt in een rijdende auto. Volgens de Amerikaanse autoriteiten brengt die functie de verkeersveiligheid in gevaar.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Bijna kwart Europese automobilisten onder 35 jaar kijkt video’s tijdens het rijden
-
PREMIUM5
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.” -
PREMIUM
Radeloos en alles kwijt na ernstig verkeersongeluk: ‘Hij wist alleen dat iedereen maar gewoon doorreed’
Na een ernstig verkeersongeluk had de patiënt van verpleegkundige Yasmina Fendrhoussi (27) maar één vraag: wat is er nou echt gebeurd? Deze onwetendheid voelde bijna zwaarder dan herstellen van zijn gebroken ruggenwervels. Het inspireerde Fendrhoussi om iets te bedenken waarmee slachtoffers, hulpverleners en getuigen elkaar sneller vinden.Rotterdam -
Tesla schakelt gamen in rijdende auto uit, na zorgen over verkeersveiligheid
Tesla gaat de mogelijkheid om te gamen in rijdende auto's uitschakelen, op last van de Amerikaanse toezichthouder voor verkeersveiligheid NHTSA. Die kondigde woensdag een onderzoek aan naar vermeende veiligheidsrisico's door deze functie. -
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel?
-
PREMIUMMET VIDEO
De 236 oldtimers van de barnfind in Dordrecht zijn drie dagen te bekijken, aan te raken en te besnuffelen
Dordrecht -
-
-
Dongel om brandstof te besparen: wondermiddel of consumentenbedrog?
Ze heten OBD-dongels en zijn te koop via internet voor prijzen die variëren tussen de 4,99 en 39,99 euro. Volgens de makers kun je er veel brandstof mee besparen, maar de Duitse evenknie van de ANWB zegt dat deze brandstof besparende tools helemaal niets doen. -
Kun je dat contract van die gehaaide telefonische verkoper nog ongedaan maken?
‘Nee’ zeggen tegen een getrainde, telefonische verkoper is niet altijd makkelijk. Zeker niet als een energiebedrijf dolgraag een contract met je wil afsluiten. In deze rubriek legt Consumentenbond-redacteur en onderzoeker Marco van ’t Woudt je rechten als consument uit. Deze week: er is je een contract aangepraat, wat nu?