Volledig scherm
BMW X6 in Vanta Black. © BMW

Aan de zwarte lak van deze BMW kan bijna geen enkel licht ontsnappen

BMW heeft een X6 laten spuiten in het meest zwarte zwart op aarde. Het effect van dit zogenoemde Vantazwart: contouren, lijnen, naden, randen - alles verdwijnt, ook op een nieuwe BMW.

Inktzwart, gitzwart, pikzwart - het zijn allemaal woorden om aan te geven dat iets echt heel erg zwart is. Maar het kan nog veel zwarter. Want Vantazwart is de naam van een zorgvuldig geproduceerde kleur die bijna al het invallende licht absorbeert, waardoor het een soort zwart gat wordt waaruit geen licht kan ontsnappen.

Vantazwart wordt gebruikt om de binnenzijde van telescopen mee te bedekken waarmee wetenschappers zeer zwakke lichtsignalen van verre sterrenstelsels willen observeren. Ook wordt het gebruikt als verf om militaire wapens te camoufleren. Het leek BMW ook wel leuk om er een X6 mee te beschilderen.

Volledig scherm
BMW X6 in Vanta Black. © BMW

Het resultaat? Alle contouren verdwijnen, de auto lijkt zelfs niet langer driedimensionaal, maar slechts tweedimensionaal. Alle uitstulpingen, lijnen en kieren vallen weg, waardoor het werk van de ontwerpers compleet teniet wordt gedaan. Het is irritant om naar te kijken, omdat je denkt dat er iets mis is met je ogen.

Vantazwart is ontwikkeld door het Britse bedrijf Surrey Nano-Systems in Newhaven. Vanta staat voor ‘Vertically Aligned Nanotube Array’ (verticaal geplaatste nanobuisjes). Simpel gezegd gaat het hierbij om een soort bos van koolstofnanobuisjes dat bijna al het invallende licht absorbeert. De koolstofbuizen hebben een diameter van 20 nanometer, dus ze zijn vijfduizend keer dunner dan een mensenhaar.  Hierdoor wordt 99,96 procent van het invallende licht geabsorbeerd. 

Volledig scherm
BMW X6 in Vanta Black. © BMW

Als autolak heeft Vanta-Black waarschijnlijk geen toekomst - het materiaal is weliswaar ongevoelig voor extreme temperatuur- en drukschommelingen en trillingen, maar het is niet krasbestendig en bovendien extreem duur. Wel zal het worden gebruikt op plekken waar je geen reflecties wilt, bijvoorbeeld op het dashboard van auto's. Er is zelfs een nog donkerder zwart op komst. Twee wetenschappers van de Amerikaanse universiteit MIT (Massachusetts Institute of Technology) hebben een stof ontwikkeld die 99,995 procent van alle licht absorbeert.