Elon Musk deed onlangs een dansje tijdens de opening van de nieuwe Tesla-fabriek in China.
Volledig scherm
Elon Musk deed onlangs een dansje tijdens de opening van de nieuwe Tesla-fabriek in China. © Reuters

Aandeel Tesla bijna 20 procent hoger: analisten voorspellen vertienvoudiging van beurskoers

Bij Tesla is er alle reden voor een feestje: de koers van het aandeel van deze autofabrikant steeg gisteren met 20 procent. Hierdoor is het aandeel voor het eerst meer dan 700 dollar waard. Analisten voorspellen zelfs een vertienvoudiging van de koers rond 2024.

Tesla heeft nu een beurswaarde van 140 miljard dollar. Dat is meer dan Volkswagen, 's werelds grootste autofabrikant, én Daimler (Mercedes) samen. Waar de innovatieve onderneming onlangs verraste met beter dan verwachte kwartaalresultaten, was het gisteren samenwerkingspartner Panasonic die onder meer de beleggers in Tesla enthousiast maakte. Dat gebeurde na de eerste kwartaalwinst ooit voor de gezamenlijke batterijendivisie van de twee bedrijven.

Tesla werkt voor de vervaardiging van accu’s samen met het Japanse Panasonic, maar lange tijd vielen de prestaties van dit bedrijfsonderdeel tegen, onder meer door vertragingen en productieproblemen. De Japanners beloofden de productie verder op te voeren. Dat zorgt onder meer voor lagere inkoopkosten, wat weer goed is voor de winstgevendheid.

CEO Elon Musk
Volledig scherm
CEO Elon Musk © REUTERS

Met de stijging van 19,9 procent sloot het Tesla-aandeel gisteren op precies 780 dollar. De koers is sinds de zomer van 2019 zo’n 300 procent meer waard geworden. Het aandeel kreeg recentelijk al een impuls na een veel hoger dan verwachte kwartaalwinst die de maker van elektrische auto’s in de boeken zette. Ook werd de productie in de Chinese fabriek van Tesla opgevoerd.

Voor dit jaar denkt Tesla ‘ruim meer dan 500.000 auto’s’ te kunnen afleveren en er nog meer te gaan maken. Het bedrijf verwacht dan ook winstgevend te blijven en genoeg geld te verdienen om investeringen in nieuwe producten en fabrieken zelf te kunnen bekostigen. Analisten reageerden onverminderd enthousiast. In een beleggersrapport werd maandag een vertienvoudiging van de beurswaarde van Tesla voorspeld tegen 2024.

CEO Elon Musk
Volledig scherm
CEO Elon Musk © Reuters
 1. Deze man tovert met Rolls-Royces van 13,5 miljoen: ‘Hier is (bijna) alles mogelijk’
  PREMIUM

  Deze man tovert met Rolls-Roy­ces van 13,5 miljoen: ‘Hier is (bijna) alles mogelijk’

  Wie een ‘standaard’ Rolls-Royce te gewoontjes vindt, kan een unieke versie laten bouwen door de ‘Bespoke’-afdeling van het beroemde Britse automerk. Als Head of Coachbuilt Design heeft ontwerper Alex Innes de taak om zijn veeleisende klanten op hun wenken te bedienen. ,,In principe zeggen we bij Rolls-Royce nooit ‘nee’. En geloof me: er komen heel wat bizarre voorstellen voorbij.”
 2. ‘Moet ik met een plug-in hybride meer kilometers op benzine rijden?’
  VRAAG & ANTWOORD

  ‘Moet ik met een plug-in hybride meer kilometers op benzine rijden?’

  ,,Omdat mijn huidige auto vanwege roestvorming vervangen moet worden, overweeg ik een plug-in hybride. Dergelijke auto’s hebben een elektrisch bereik van ca. 50 kilometer. Als die afstand nu voldoende is voor mijn woon-werkverkeer en ik dus bijna alleen maar gebruikmaak van de elektromotor, heeft dat gevolgen voor de kwaliteit en slijtage van de benzinemotor? Moet ik altijd een minimum aantal kilometers ook op benzine blijven rijden, om de conditie van de benzinemotor op peil te houden?”, vraagt lezer Jeroen Rijkers.