Aanrijding met wild: wat je wel en niet moet doen
Er worden elke maand gemiddeld 499 reeën, wilde zwijnen, edelherten, boommarters, dassen, vossen en ander groot wild doodgereden. Dit is wat je moet doen als het je overkomt.
Delen per e-mail
De cijfers betekenen volgens de Stichting Wildaanrijdingen Nederland een flinke stijging, omdat dat getal vorig jaar net iets boven de 400 lag. De cijfers zijn gebaseerd op meldingen uit Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en delen van Noord-Holland. Het werkelijke aantal aanrijdingen ligt waarschijnlijk vele malen hoger, ook omdat veel aanrijdingen met wild helemaal niet gemeld worden.
‘s Avonds en ‘s nachts gebeuren de meeste aanrijdingen, omdat we dan simpelweg minder zien. Wanneer een hert op ruime afstand oversteekt, wordt deze roedelleider vaak blindelings gevolgd door andere herten. Onze ogen focussen zich in het donker vooral op het eerste dier, waarna er een botsing ontstaat met een van de volgers. Ook de reikwijdte van de autoverlichting is niet eindeloos. Dimlicht komt niet veel verder dan 30 meter, rijd je met groot licht, dan komt je zicht tot 100 meter. De berm kunnen we in het donker al bijna helemaal niet zien.
Dat ontdekte ook een automobiliste uit Vught deze week, toen er in het donker een ree voor haar auto sprong. De vrouw had niet genoeg tijd om te stoppen en ze kon een aanrijding niet meer voorkomen. Het dier raakte ernstig gewond en overleed enkele minuten na de aanrijding. Een wildbeheerder heeft het dier afgevoerd. De auto van de vrouw liep behoorlijk wat schade op, maar ze kon er nog wel mee verder rijden.
Jaarlijks worden er duizenden dieren aangereden. Helemaal in deze periode als het vroeg donker wordt. Doorrijden is strafbaar. Daarom een paar tips van de Stichting Wildaanrijdingen voor als het onverhoopt toch gebeurt.
Tips
- Bel direct de politie: 0900-8844.
- Bel ook de politie als het dier niet blijft liggen.
- Probeer zo goed mogelijk de locatie door te geven.
- Wacht de komst van de politie of faunabeheerder (rustig) af.
Wat moet je beslist niet doen
- Rijd niet door, dat is strafbaar.
- Ga nooit achter het dier aan, laat dit over aan de deskundige faunabeheerder.
- Bel niet met de dierenambulance maar met de politie. In het wild levende dieren, zoals edelherten, wilde zwijnen en reeën, hebben weinig tot geen kans na revalidatie te overleven. De dierenambulance ontfermt zich wel over het klein wild wat is aangereden en nog levend wordt aangetroffen, zoals dassen, vossen, marters en vogels.
- Neem aangereden wild nooit mee. Geef het ook niet aan derden. Het zijn beschermde dieren en de Wet natuurbescherming staat dit niet toe. Het is dus strafbaar. Alleen de opgeroepen faunabeheerder via politie en of SWN is bevoegd aangereden dieren te vervoeren.
Een aanrijding met wild komt altijd onverwacht en is nagenoeg niet te voorkomen. Toch is de kans op een aanrijding aanzienlijk te beperken door met een aantal factoren rekening te houden.
Tips om aanrijdingen met wild te voorkomen
- Veel aanrijdingen zijn het gevolg van een te hoge snelheid.
- Pas je snelheid daarom aan, met name na zonsondergang.
- Bij een snelheid van 60 km per uur heeft het wild kans om je auto te ontwijken. Deze snelheid biedt ook nog de mogelijkheid om tijdig te stoppen.
- Wijk niet uit, houd het stuur recht, dat is voor jezelf het veiligst.
- Houd er rekening mee dat er meerdere dieren kunnen volgen.
Volg elke dag het laatste nieuws van onze autoredactie via Facebook en Twitter. Of schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief Auto
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Man vindt gestolen klassieke auto terug na zeventien jaar zoeken
Een man uit de Amerikaanse staat Virginia heeft zijn klassieke Chevrolet Camaro uit 1969 terug. De auto werd in 2003 gestolen en de man bleef al die jaren speuren naar zijn geliefde klassieker. -
‘Deze nieuwe autoband gaat 128.750 kilometer mee’
Het Finse bedrijf Nokian heeft een vierseizoenenband ontwikkeld die maar liefst 128.750 kilometer mee moet gaan. Dat is ongekend lang. Een normale band is vaak na gemiddeld 65.000 kilometer aan vervanging toe. -
Politie vindt ‘indrukwekkend dier’ langs A2 en zoekt naar eigenaar in Duitsland
De Nederlandse politie heeft naar eigen zeggen een ‘indrukwekkend dier’ gevonden langs de snelweg A2. Het dier, dat een gevlekte vacht heeft als een jachtluipaard, is aangereden In de Limburgse plaats Born en blijkt een Duitse chip te hebben. -
Opties ‘uploaden’? Bij BMW kan het binnenkort ook
Bezitters van een BMW of Mini kunnen accessoires op hun auto in de toekomst aan- of uitzetten. Door de software draadloos aan te passen, worden onder meer camera’s, sensoren en rijhulpsystemen op afstand bediend. ‘Ook een pakket aan speciale geluiden voor elektrische auto’s, gemaakt door de beroemde componist Hans Zimmer, is mogelijk.’ -
HET GROTE RIJ-IMPRESSIE ARCHIEF Alle rij-impressies van onze autoredactie vind je hier
Wekelijks rijden onze autoredacteuren met de nieuwste auto’s. Hun beoordeling, in de vorm van een rij-impressie, vind je in een handig overzicht.
-
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op? -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg.