Volledig scherm
© Black Box

Acht vragen over optimaal aircogebruik in de auto

De airconditioning draait deze weken overuren in de auto. Maar hoe bereik je het beste effect? Met de antwoorden op deze vragen kom je een heel eind.

Hoe krijg ik de temperatuur in mijn auto het snelst omlaag?

Wegrijden met geopende ramen, de airco op zijn koudste stand en de blower op zijn hoogste stand. Wanneer de airco koude lucht begint te blazen de ramen sluiten en de recirculatiestand inschakelen. Daardoor hoeft de installatie geen lucht van buitenaf te koelen en is het sneller koud. Als de auto op de gewenste temperatuur is, de recirculatiestand uitschakelen en een warmere temperatuur instellen. Schakel vlak voor het uitstappen de airconditioning uit. Dat helpt om de overgang van koud naar warm te verkleinen.

Hoe koud mag ik de airco zetten?

Het verschil tussen buiten- en binnenlucht mag niet meer dan zo'n 8 graden Celsius zijn. Mensen die problemen hebben met hun bloedsomloop kunnen zelfs flauwvallen, als de overgang tussen warm en koud te groot is. Dit kan tevens leiden tot een verkoudheid. De blower ook niet direct op het lichaam richten. Dit kan spierklachten, zoals een stijve nek veroorzaken. In de regel volstaat een maximaal verschil van vijf graden tussen binnen en buiten. Dat is ook beter voor het brandstofverbruik.

Sinds het zo warm is, ruik ik een vieze sokkenlucht als ik de airconditioning aanzet. Hoe komt dat en hoe voorkom ik dat?

Het kwaad geschiedt op de verdamper, waar het koel, vochtig en donker is en zodoende een prima verblijfplaats voor bacteriën en schimmels. Door de airco vijf tot tien minuten voor het verlaten van de auto uit te zetten, droogt de verdamper door de rijwind en verdwijnt de condens uit het systeem. Eenmaal aangetaste systemen kunnen bij een bedrijf met een STEK-keurmerk (Stichting Erkenning voor de Koudetechnische bedrijven) worden gereinigd met desinfecterende middelen.

Mijn auto verbruikt meer brandstof dan normaal. Komt dat doordat de airconditioning overuren maakt?

Ja. Airco 's gebruiken extra brandstof (3 tot 10 procent) en kosten motorvermogen (5 tot 10 pk), afhankelijk van de omstandigheden. Vooral auto's met een automatische versnellingsbak verbruiken aanzienlijk meer dan auto's met een handbak. Tests van TNO wezen uit dat het brandstofverbruik dan tot 27 procent kan toenemen. Wanneer het extra verbruik door de airconditioning wordt vergeleken met het rijden met open ramen, is het verschil echter minimaal.

Zijn auto's met airco veiliger tijdens deze hitte?

Ja. Bij een temperatuur van 35 graden aan boord neemt de kans op ongelukken sterk toe. Niet alleen omdat de bestuurder slaperig wordt, maar ook omdat rijden onder dat soort omstandigheden is te vergelijken met de auto besturen met een alcoholgehalte van 0,5 promille. Automobilisten met de airconditioning aan reageren letterlijk koeler op verkeerssituaties. Zij kunnen zich beter concentreren, ervaren minder stress en hebben een hoger reactievermogen. Het beste is de airco op niet lager dan 20 graden en niet hoger dan 26 graden af te stellen.

Slijt een airco sneller als je ' m intensief en langdurig gebruikt?

Nee. In theorie gaat een airconditioning een autoleven lang mee. Wel kan de aandrijfriem slijten en wanneer de airconditioning niet regelmatig wordt gecontroleerd, verkort dat de levensduur aanzienlijk. Wanneer het straks koeler wordt, moet de airconditioning ook minstens een keer per week worden aangezet. Dit om het koelsysteem te smeren, anders gaat het extra koudemiddel lekken. Een plas water onder de auto is tijdens deze hitte normaal. Het is condenswater van de airconditioning.

Is een airconditioning dan niet onderhoudsvrij?

Nee. Per jaar verliest ' ie bij normaal gebruik zo'n 6 tot 8 procent koudemiddel. Dat moet op peil worden gehouden. Ook moet worden gekeken of zich geen rottende bladeren in de luchtinlaat bevinden. Om het jaar een controle bij een bedrijf met STEK-erkenning verdient aanbeveling, ook om te kijken of de aandrijfriem intact is en de slangen niet zijn beschadigd. Wanneer uw eigen garage geen STEK-erkenning heeft, is op internet het dichtstbijzijnde bedrijf te vinden: www.bovag.nl.

Ik heb last van beslagen ruiten als de airco aanstaat. Hoe komt dat?

Dat komt doordat de ruiten aan de binnenkant van de auto vies zijn. Door het gebruik van de airco ontstaat er aanslag op de ruiten, waardoor deze sneller beslaan. Wanneer ze regelmatig van binnen schoon worden gemaakt, verdwijnen de beslagen ramen sneller.

  1. ‘Na zes jaar kunnen autobanden toch nog steeds goed zijn?’
    VRAAG & ANTWOORD

    ‘Na zes jaar kunnen autobanden toch nog steeds goed zijn?’

    ,,Mijn verzekeringsmaatschappij vergoedt de kosten van een klapband slechts ten dele als die band ouder is dan zes jaar. Hierbij wordt de productiedatum gehanteerd. Dit is toch onredelijk, milieuonvriendelijk en slecht voor mijn portemonnee? Als meer dan zes jaar oude banden wel door de apk komen, mag ik aannemen dat daarbij gekeken is naar haarscheurtjes en de algehele conditie‘’, vraagt lezerJos de Graaf zich af.