Volledig scherm
© ANP

Alcoholslot in 2022 verplicht in nieuwe auto's, plus nog acht systemen

De Raad van de Europese Unie heeft een voorstel aanvaard van de Europese Commissie om een hele reeks systemen te verplichten in nieuwe auto’s. Een daarvan is een alcoholtest bij het starten.

De Europese Unie wil nieuwe auto's nog veiliger maken in de jacht op nul verkeersdoden in 2050. Een van de maatregelen om dit te realiseren is het invoeren van een verplicht alcoholslot. In februari van dit jaar werd bekend dat in de Europese Unie jaarlijks 5.000 doden het gevolg zijn van drank achter het stuur. Dat is twintig procent van de in totaal 25.600 verkeersdoden in de EU.

Het alcoholslot is een van de vele nieuwe veiligheidssystemen die verplicht worden in nieuwe auto’s als het aan de EU ligt. De Raad van de Europese Unie (in dit geval bestaande uit de 28 verantwoordelijke transportministers) heeft het voorstel van de Commissie al goedgekeurd, er moet alleen nog over worden gestemd door het Europees Parlement. Wanneer ook zij voor stemmen, zullen we over vier jaar de volgende systemen zien opduiken om de verkeersveiligheid te verbeteren:

- Geavanceerde noodremhulp met noodremsignaal

- Dataregistratie bij ongevallen

- Verbeterde veiligheidsgordels

- Actieve spoorassistent (Lane Keeping Assist)

- Voorruit met veiligheidsglas voor botsing met zwakke weggebruiker

- Startblokkering met alcoholslot

- Vermoeidheidsdetectie aan het stuur

- Intelligente snelheidsassistent (snelheidsregelaar die zich aan snelheidsbeperkingen aanpast)

- Achteruitrijcamera

Bron: Autogids.be