Alle rij-impressies van onze autoredactie vind je hier

HET GROTE RIJ-IMPRESSIE ARCHIEFWekelijks rijden onze autoredacteuren met de nieuwste auto’s. Hun beoordeling, in de vorm van een rij-impressie, vind je in het overzicht hierboven. 

De volgende auto’s staan (in alfabetische volgorde) in het overzicht: Aiways U5, Audi e-Tron S, Audi RS Q3 Sportback, BMW 2-Serie Gran Coupé, Fiat 500 Hybrid, Ford Puma, Mazda 2, Mini Electric, Mitsubishi Space Star, Opel Grandland X Hybrid4, Peugeot 3008 Hybrid4, Porsche Cayman en Boxster GTS, Renault Twingo Z.E., Smart EQ Fortwo en Toyota Yaris Hybrid. Het overzicht wordt gedurende het jaar aangevuld zodra er een nieuwe rij-impressie is. 

Wat is het verschil tussen een rij-impressie en een autotest?

Onze autoredactie test nieuwe auto’s meestal in twee fasen. Allereerst zijn we aanwezig bij de eerste mogelijkheid om met een nieuwe auto in de praktijk kennis te maken. Bij dit soort persintroducties krijgen de belangrijkste internationale media de kans om het nieuwe model, meestal in een beperkt aantal varianten, aan de tand te voelen. Hierbij worden door onze autoredacteur honderden kilometers afgelegd op een gevarieerde testroute, op een locatie waar ook ter wereld. Deze eerste kennismaking is in onze publicaties herkenbaar als RIJ-IMPRESSIE. Op het moment van zo’n introductie is vaak nog weinig tot niets bekend over de prijzen en uitrusting voor de Nederlandse markt. 

Meestal volgt pas enkele maanden later de gelegenheid om een nieuw model enkele dagen uit te proberen onder typisch Nederlandse omstandigheden. We halen de auto dan op bij de Nederlandse importeur. Er wordt door ons dan nog uitgebreider mee gereden en we kijken bijvoorbeeld hoe het is als je in deze auto passagiers of boodschappen mee wilt nemen. En omdat de testrit zich over meerdere dagen uitstrekt, kunnen we hem meestal onder verschillende weersomstandigheden beproeven en ook onder verschillende rij-omstandigheden: snelwegen, stadsverkeer of in de file. Ook kijken we naar het brandstofverbruik in de praktijk of - in geval van een elektrische auto - naar het rijbereik met een volgeladen batterijenpakket. Zo’n uitgebreide test is in onze publicaties herkenbaar onder het label AUTOTEST

Niet elke auto die onze redactie rijdt, verschijnt uiteindelijk als autotest. Voor die rubriek wordt geselecteerd op het te verwachten marktaandeel en/of de nieuwswaarde van het betreffende model. Maar dat maakt de vele nieuwe andere auto’s waar wij mee rijden, natuurlijk niet minder interessant. 

Audi RS Q3 Sportback.
Volledig scherm
Audi RS Q3 Sportback. © Audi
Mini Electric.
Volledig scherm
Mini Electric. © Mini