Volledig scherm
De Tesla Model 3 in de showroom in het Amerikaanse Denver. © AP

Alle Tesla's worden 2000 dollar goedkoper en niemand weet waarom

Autofabrikant Tesla verlaagt de prijs van alle huidige modellen met tweeduizend dollar, zo kondigt de fabrikant aan. Het bedrijf van topman Elon Musk zegt niet waarom de prijs omlaag gaat. De prijsverlaging geldt voorlopig alleen voor de VS.

De prijsverlaging gaat per direct in, meldt Tesla. Vermoedelijk is de prijsverlaging mogelijk door de gestegen productie, waardoor de kosten voor de productie per auto vermoedelijk lager uitvallen. Bovendien verlaagt de overheid belastingteruggave op Tesla’s in de VS, waardoor consumenten 3750 dollar extra moeten betalen. Desondanks zien analisten er een slecht voorteken in, meldt persbureau Reuters. Zij vragen zich af waarom de prijs omlaag moet als de vraag nog altijd even hoog is en of Tesla-klanten wellicht toch prijs-gevoeliger zijn dan het bedrijf eerder had aangenomen. De Model 3 is in de VS vanaf 44.000 dollar te koop.

Eindelijk ook in Nederland

Tesla heeft in de laatste drie maanden van 2018 86.555 auto’s geproduceerd. De meeste daarvan, ruim 61.000, zijn Model 3's. De overige waren exemplaren van de Model S en Model X. Over het hele jaar heeft Tesla ruim 245.000 auto’s verkocht, waarvan 145.000 Model 3's. De autofabrikant wil komend jaar groeien, onder meer doordat de leveringen van Model 3 in Europa en China volgende maand starten. Ook in Nederland komt de Model 3 de komende weken eindelijk op de markt.

 1. Ruiten sneuvelen bij presentatie ‘onverwoestbare’ truck Tesla
  video

  Ruiten sneuvelen bij presenta­tie ‘onver­woest­ba­re’ truck Tesla

  Het Amerikaanse automerk Tesla heeft afgelopen nacht een wel heel aparte auto onthuld. Met de elektrische Cybertruck, die is voorzien van ‘onkrasbaar plaatwerk’ en gepantserd glas (dat overigens brak tijdens de presentatie), wil topman Elon Musk de extreem traditionele wereld van de grote pick-ups op z’n kop zetten. Fans en critici hebben hun twijfels: komt deze bizarre Tesla er echt of haalt Musk een grapje met ons uit?
 2. Deze slimme camera flitst 1300 euro aan boetes per uur, zelfs de burgemeester liet zich vangen

  Deze slimme camera flitst 1300 euro aan boetes per uur, zelfs de burgemees­ter liet zich vangen

  Een camera met kentekenherkenning in het Belgische Brugge heeft het voorbije jaar voor 437.000 euro aan boetes bij elkaar geflitst, omgerekend zo'n 1300 euro per uur. De burgemeester van Brugge, die zelf ook geflitst werd bij het ongeoorloofd inrijden van de straat waar de camera boven hangt, denkt dat er snel gekeken moet worden naar betere manieren om automobilisten te waarschuwen voor het inrijverbod.