Volledig scherm
© EPA

Alleen Duitse eigenaren sjoemeldiesels krijgen geld van Volkswagen

Volkswagen heeft een akkoord gesloten met Duitse consumentenorganisaties over een compensatie voor zijn Duitse klanten die de dupe werden van het uitstootschandaal. Dat heeft de rechtbank in Braunschweig aangekondigd. 

Onderhandelingen over een schikking leken eerder deze maand nog mislukt, maar Volkswagen zei bereid te zijn toch 830 miljoen euro uit te betalen aan de eigenaren van dieselauto’s die waren getroffen door het schandaal. Dat is ook het bedrag van de schikking die vrijdag is aangekondigd.

Gemiddeld zal de autobouwer circa 15 procent van de oorspronkelijke koopprijs uitbetalen, zo deelden de consumentenorganisaties mee. Ongeveer 260.000 benadeelden zullen een aanbod krijgen voor een compensatie van 1350 tot 6257 euro, afhankelijk van het model en de leeftijd van de auto. De consumenten kunnen dan akkoord gaan, of individueel verder strijden voor een hogere compensatie.

‘Onaanvaardbaar’

Twee weken geleden riepen andere Europese consumentenorganisaties Volkswagen op om niet alleen in Duitsland gekochte wagens te compenseren. ,,Zowel de Duitse als de andere consumenten hebben recht op een eerlijke vergoeding’’, klonk het. Als enkel de Duitse VW-klanten geld zouden krijgen, zou dat volgens de bonden onaanvaardbaar zijn.