Bijna alle Audi’s die na juli 2019 zijn gemaakt, kunnen overweg met het nieuwe systeem.
Volledig scherm
Bijna alle Audi’s die na juli 2019 zijn gemaakt, kunnen overweg met het nieuwe systeem. © Audi

Altijd groen licht in Düsseldorf doordat Audi’s met verkeerslichten praten

Nieuwe Audi’s kunnen vanaf heden communiceren met verkeerslichten in de Duitse stad Düsseldorf om bestuurders te helpen optimaal te profiteren van de zogeheten ‘groene golf’.

Het systeem berekent de ideale snelheid om zoveel mogelijk groen licht tegen te komen en kan voorstellen om de snelheid ongeveer 250 meter voor de verkeerslichten geleidelijk te verlagen, zodat de Audi-bestuurder de kruising bereikt net op het moment dat de lichten op groen springen.

Ook telt de auto de resterende seconden totdat de volgende groene fase begint, mocht een bestuurder vastlopen bij een rood licht. Audi zegt dat chauffeurs efficiënter door steden rijden dankzij de onderlinge communicatie en in een pilotproject kon de fabrikant dankzij dergelijke systemen het brandstofverbruik met 15 procent verlagen.

Audi's weten wanneer verkeerslichten op groen springen, waardoor het verbruik met tot 15 procent daalt, aldus Audi.
Volledig scherm
Audi's weten wanneer verkeerslichten op groen springen, waardoor het verbruik met tot 15 procent daalt, aldus Audi. © Audi

4G-verbinding

De Green Light Optimized Speed Advisory-functie werkt op basis van de gps-positie van de auto en informatie over de timing van de verkeerslichten, op basis waarvan wordt berekend wat de optimale snelheid is om gebruik te kunnen maken van een ‘groene golf’. Daarbij worden ook de remafstand en de maximale toegestane snelheid gebruikt om de optimale snelheid te bepalen. 

De technologie werkt alleen bij verkeerslichten op kruisingen die indirect in staat zijn te communiceren met de auto’s. Deze verkeerslichten geven hun status door aan de gemeenten, die op hun beurt de data doorsturen naar Audi’s partner Traffic Technology Services. Dit bedrijf stuurt de informatie naar de auto’s via een 4G-verbinding.

Alle modellen van de Audi A4-, A5-, A6-, A7-, A8-, Q3-, Q7-, Q8- en e-Tron die sinds medio juli 2019 zijn geproduceerd, bevatten Audi Traffic Light Information-technologie. In de Verenigde Staten is het systeem ook al operationeel bij een kleine vijfduizend kruisingen.

 1. Deze man tovert met Rolls-Royces van 13,5 miljoen: ‘Hier is (bijna) alles mogelijk’
  PREMIUM

  Deze man tovert met Rolls-Roy­ces van 13,5 miljoen: ‘Hier is (bijna) alles mogelijk’

  Wie een ‘standaard’ Rolls-Royce te gewoontjes vindt, kan een unieke versie laten bouwen door de ‘Bespoke’-afdeling van het beroemde Britse automerk. Als Head of Coachbuilt Design heeft ontwerper Alex Innes de taak om zijn veeleisende klanten op hun wenken te bedienen. ,,In principe zeggen we bij Rolls-Royce nooit ‘nee’. En geloof me: er komen heel wat bizarre voorstellen voorbij.”
 2. ‘Moet ik met een plug-in hybride meer kilometers op benzine rijden?’
  VRAAG & ANTWOORD

  ‘Moet ik met een plug-in hybride meer kilometers op benzine rijden?’

  ,,Omdat mijn huidige auto vanwege roestvorming vervangen moet worden, overweeg ik een plug-in hybride. Dergelijke auto’s hebben een elektrisch bereik van ca. 50 kilometer. Als die afstand nu voldoende is voor mijn woon-werkverkeer en ik dus bijna alleen maar gebruikmaak van de elektromotor, heeft dat gevolgen voor de kwaliteit en slijtage van de benzinemotor? Moet ik altijd een minimum aantal kilometers ook op benzine blijven rijden, om de conditie van de benzinemotor op peil te houden?”, vraagt lezer Jeroen Rijkers.