Volledig scherm
© Robin Utrecht

ANWB waarschuwt Nederlanders die naar Brussel gaan: boete van 150 euro

De ANWB is bang dat Nederlanders die in de herfstvakantie een dagje Brussel doen onbewust in de fout gaan doordat ze hun auto niet hebben geregistreerd. De boete hiervoor bedraagt 150 euro.

Sinds 1 oktober deelt Brussel boetes uit aan automobilisten die met een dieselauto van vóór 1997 (Euroklasse 1 of ouder) de zone inrijden. Maar ook schone auto's moeten geregistreerd staan.

Zelfs een elektrische auto die niet in de Brusselse database staat, krijgt een bekeuring van 150 euro. Wie het stadsgewest Brussel binnenrijdt met een oude diesel wordt bestraft met een boete van 350 euro.

Registreren

Registreren kan via de website www.lez.brussels. De registratie geldt voor drie jaar. De regels gelden in alle negentien gemeentes die samen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vormen. 

De grote ring om Brussel  - voor doorgaand verkeer - ligt niet in de milieuzone. Motoren vallen buiten de regeling en hoeven niet te worden geregistreerd.

Dagkaart

Bezitters van een oude diesel kunnen hun auto parkeren aan de rand van de milieuzone. Wie toch echt met zijn auto de stad in wil, kan voor 35 euro een dagkaart kopen. Zo'n ontheffing wordt maximaal 8 keer per jaar afgegeven.  De aanvraag hiervoor kan ook via bovengenoemde website. 

Eigenaren van aangepaste auto’s vanwege een handicap, oldtimers ouder dan dertig jaar en campers kunnen een ontheffing aanvragen; ‘afwijking’ op z'n Vlaams.

Ontvang elke dag gratis het laatste nieuws over auto's en mobiliteit: volg onze autoredactie op Facebook https://www.facebook.com/ADnlAuto/