Keyless entry: handig, maar gevaarlijk.
Volledig scherm
Keyless entry: handig, maar gevaarlijk. © ANP

ANWB ziet nieuw soort pechgeval:
wegrijden zonder autosleutel

De ANWB ziet een nieuw soort pechgevallen. Mensen die de Wegenwacht bellen dat ze zijn weggereden zonder autosleutel en niet meer verder kunnen.

Hoe dat kan? Steeds meer auto’s hebben keyless entry. De autosleutel communiceert hierbij draadloos met de auto. Starten gaat niet door het omdraaien van de autosleutel maar door het indrukken van een knop. Maar wat als de passagier die sleutel in zijn zak heeft en bijvoorbeeld wordt afgezet op Schiphol? De auto blijft dan rijden en meldt pas dat de sleutel ontbreekt als de passagier al door de security check is.

,,Het is een nieuw soort pech, zonder sleutel verder rijden. Onze Wegenwacht krijgt er telefoontjes over, maar we kunnen er niets mee’’, zegt Ad Vonk van de ANWB. Exacte cijfers over het aantal mensen met dergelijke ‘pech’ heeft de ANWB niet. ,,Het is als je sleutel verliezen op vakantie. Dan zul je ook zelf moeten zorgen dat je een reservesleutel krijgt. Wij gaan hem niet halen.’’

Terug naar degene die de sleutel heeft

Zonder autosleutel zal de auto niet abrupt stoppen. Pas als de knop om het contact uit te schakelen is ingedrukt, zal er weer een sleutel nodig zijn om verder te rijden. Dus terug naar degene die de sleutel heeft, of zonder te stoppen naar huis waar de reservesleutel ligt. Een oplossing is er niet voor. ,,Het komt op discipline aan, niet achter het stuur zonder een sleutel in je zak.’’

Het merendeel van de nieuwe auto's is uitgerust met keyless entry. Behalve dat ze dit soort ‘pechgevallen’ met zich mee kunnen brengen, zijn er ook zorgen omtrent de diefstalgevoeligheid van deze auto's. Veel sleutels zijn onvoldoende beveiligd tegen digitaal kopiëren.