Volledig scherm

‘Aparte vermelding bij afrijden met automaat wordt afgeschaft’

Automobilisten die straks afrijden in een elektrische auto, krijgen geen aparte ‘automaatcode’ meer op hun rijbewijs. De afschaffing wordt gedaan in Europees verband.

Dat zei voorzitter Dieter Quentin van de Duitse branchevereniging voor rijschoolhouders in Berlijn deze  week tijdens een congres voor de Duitse rijschoolbranche. Aangezien dit een Europese aangelegenheid is, heeft de regelgeving volgens RijschoolPro ook gevolgen voor Nederland.

,,Jongeren worden nu opgeleid in lesauto’s die binnenkort niemand meer wil hebben”, zei Quentin, doelend op de schakelauto’s. Volgens de voorzitter willen veel rijschoolhouders overstappen op een elektrische auto, maar dat betekent een automatische versnellingsbak en dus een automaatcode op het rijbewijs. Dat schrikt veel leerlingen af. 

Volgens Quentin is de automaatregeling ouderwets en wordt de automaat straks de norm. Tijdens het congres werd niet duidelijk hoe de nieuwe regelgeving eruit komt te zien. Net zo min is duidelijk of leerlingen in de toekomst nog moeten leren schakelen. Ook Nederlandse rijschoolhouders menen dat het afschaffen van de automaatcode een positief effect heeft op het milieu en de verkeersveiligheid.