Volledig scherm
Ontwerpschets voor de zelfrijdende auto die Apple aanvankelijk wilde ontwikkelen © Apple

Apple ontmantelt afdeling die zelfrijdende auto's moest ontwikkelen

Apple heeft tweehonderd medewerkers van zijn ontwikkelingsafdeling voor zelfrijdende auto’s afgehaald. De technologiereus bevestigt dat tegenover CNBC, maar laat weten nog steeds mogelijkheden op dat vlak te zien.

‘’We blijven overtuigd van de enorme kansen voor zelfrijdende systemen en dat Apple een unieke bijdrage op dat vlak kan leveren”, liet een woordvoerder weten. Eerder al besloot Apple zijn project met de naam Titan af te schalen van de ontwikkeling van een volledige zelfrijdende auto naar alleen het creëren van de technologie voor zo’n auto.

Apple bevestigt de stap tegenover CNBC. “Terwijl het team zich richt op diverse belangrijke punten in 2019, verplaatsen we sommige teams naar projecten elders in het bedrijf, waar ze machine learning en andere initiatieven binnen Apple zullen ondersteunen”, aldus een woordvoerder.

De verandering komt volgens bronnen van de Amerikaanse tv-zender doordat de afdeling een nieuwe baas heeft. Doug Field kwam een half jaar geleden over van Tesla om de ontwikkeling van software voor zelfrijdende auto’s binnen Apple, ook bekend als Project Titan, te leiden. Het is onbekend hoeveel mensen in totaal aan het project werken.

Afgelopen jaren kwam diverse keren informatie naar buiten over het Apple-project. Anderhalf jaar geleden zei directeur Tim Cook dat Apple inderdaad werkt aan software voor zelfrijdende auto’s. Volgens de Apple-ceo is het maken van systemen voor autonome auto’s een van de grootste uitdagingen als het gaat om kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence, AI). Hij spreekt over ‘de moeder aller AI-projecten’.

Apple kampt met tegenvallende verkopen van zijn nieuwste iPhones, de winstmotor van het bedrijf. Er werden al vacaturestops ingesteld bij andere bedrijfsonderdelen. Overigens bevindt het bedrijf zich niet echt in zwaar weer. Apple maakt nog steeds winst en heeft een enorm eigen vermogen als buffer.