Volledig scherm
De Touch ID-functie op de iPhone 5S. © REUTERS

Apple wil auto's openen en starten met vingerafdruk en gezichtsherkenning

Apple wil auto's laten ontgrendelen en starten met behulp van een vingerafdruk en gezichtsherkenning. Soortgelijke technologie wordt al bij de iPhone toegepast. Uit een zojuist gepubliceerd patent blijkt dat de tech-gigant het beveiligingssysteem voor auto’s wil gebruiken. De toepassing van Touch ID en Face ID zou veel veiliger en effectiever zijn dan conventionele autosleutels, zelfs als die radiografisch zijn.

Er wordt al langer geklaagd over de risico's van de zogenaamde keyless entry-beveiliging van auto's. Het radiosignaal van deze sleutels zou het criminelen redelijk eenvoudig maken om auto's te ontgrendelen. De touch-technologie wordt al langer gebruikt om smartphones en laptops te ontgrendelen (bij Apple sinds de iPhone 5S die in 2013 op de markt verscheen), maar bij auto’s is het systeem nog niet ingeburgerd. 

Apple beschrijft in het patent hoe huidige sleutelsystemen onveilig zijn omdat niet gecheckt kan worden of de eigenaar er gebruik van maakt. Door een biometrische check hoopt Apple dat nu op te lossen. Sensoren in de auto kunnen de iPhone van de gebruiker detecteren wanneer die het voertuig nadert. De iPhone vraagt de bestuurder vervolgens om met een vingerafdruk of camera-opname van het gezicht de auto te ontgrendelen. Dit zou volgens techwebsite Digital Trends de meest kostenefficiënte manier zijn om de functie toe te passen: verdere hardware is niet nodig.

Playlist

Het is nog onduidelijk of Apple de technologie in eigen auto's wil toepassen. Het bedrijf is al jaren bezig met de ontwikkeling van zelfrijdende auto's, maar onlangs leek het erop dat de betreffende afdeling min of meer wordt ontmanteld. In januari werden 200 medewerkers van het project gehaald. Apple kan de technologie echter ook verkopen aan een autofabrikant die de vingerafdruksensor of het gezichtsherkenningssysteem meteen kan installeren. 

Om het voertuig te kunnen ontgrendelen moet de bestuurder dan een vinger op de sensor op de deurhendel plaatsen. Als de vingerafdruk wordt herkend, kunnen de portieren geopend worden. Om de motor te starten is ook de startknop voorzien van een vingerafdrukscanner. Daarnaast zou het systeem nog veel andere mogelijkheden bieden: er kan bijvoorbeeld een playlist worden afgespeeld op basis van de vinger die is gescand, of de favoriete stand van de stoel en de temperatuur in de auto kan worden aangepast. Apple heeft overigens niet de primeur van een vingerafdrukscanner. Hyundai kondigde die vorig jaar al aan voor de nieuwe Hyundai Santa Fe, die begin dit jaar op de markt komt. Maar gezichtsherkenning wordt op dit moment nog door geen enkele autofabrikant toegepast.