Volledig scherm
Fiat 500. © Fiat

Audi A1 en Fiat 500 bijna niet terug te vinden na diefstal

In de eerste zes maanden van 2019 is het aantal gestolen personenauto’s licht gedaald ten opzichte van vorig jaar. Er werden in totaal 3606 auto's gestolen, dat zijn er 36 minder dan in diezelfde periode in 2018. Vooral de Audi A1 en Fiat 500 stijgen in populariteit bij het dievengilde en wat nog erger is: ze zijn bijna niet terug te vinden.

Ook de diefstal van andere voertuigen daalt licht. Alleen brom- en snorfietsen worden fors meer gestolen (plus 12,8 procent). Dat blijkt uit de jongste cijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). Ze presenteerden ook een interactieve kaart waarop per gekozen gemeente per voertuigcategorie de diefstalcijfers te zien zijn.

Opvallend is dat de diefstal van jonge voertuigen toeneemt met 12 procent. De diefstal van twee jaar oude voertuigen stijgt het sterkst, met bijna 39 procent. Die toename wordt vooral veroorzaakt door de Audi A1 en de Fiat 500, die populair zijn bij het dievengilde en steeds populairder worden.

Opvallend is dat juist de voertuigen die een grote diefstalstijging laten zien, een laag terugvindpercentage kennen. Bij de Audi A1 is dit 16 procent en bij de Fiat 500 slechts 15 procent. Eigenaren van een gestolen Harley Davidson motorfiets hebben helemaal pech. Van dit merk wordt slechts 5,3 procent teruggevonden na diefstal. Tesla's zijn het minst geliefd of het moeilijkst te stelen: van de ruim 24.000 in Nederland geregistreerde Tesla's werd er dit jaar nog niet één gestolen. 

Top 10 gestolen auto’s 0-3 jaar oud

1. Audi 118
2. Volkswagen 99
3. Toyota 95
4. Fiat 88
5. Renault 64
6. Mercedes 54
7. BMW 43
8. Peugeot 42
9. Ford 28
10. Opel 25

(Bron: LIV)

 1. Ruiten sneuvelen bij presentatie ‘onverwoestbare’ truck Tesla
  video

  Ruiten sneuvelen bij presenta­tie ‘onver­woest­ba­re’ truck Tesla

  Het Amerikaanse automerk Tesla heeft afgelopen nacht een wel heel aparte auto onthuld. Met de elektrische Cybertruck, die is voorzien van ‘onkrasbaar plaatwerk’ en gepantserd glas (dat overigens brak tijdens de presentatie), wil topman Elon Musk de extreem traditionele wereld van de grote pick-ups op z’n kop zetten. Fans en critici hebben hun twijfels: komt deze bizarre Tesla er echt of haalt Musk een grapje met ons uit?
 2. Deze slimme camera flitst 1300 euro aan boetes per uur, zelfs de burgemeester liet zich vangen

  Deze slimme camera flitst 1300 euro aan boetes per uur, zelfs de burgemees­ter liet zich vangen

  Een camera met kentekenherkenning in het Belgische Brugge heeft het voorbije jaar voor 437.000 euro aan boetes bij elkaar geflitst, omgerekend zo'n 1300 euro per uur. De burgemeester van Brugge, die zelf ook geflitst werd bij het ongeoorloofd inrijden van de straat waar de camera boven hangt, denkt dat er snel gekeken moet worden naar betere manieren om automobilisten te waarschuwen voor het inrijverbod.