Volledig scherm
© Archieffoto ANP

Auto belt straks 112 bij ongeluk

Alle nieuwe auto's en bestelauto's krijgen vanaf 31 maart 2018 een systeem ingebouwd dat automatisch 112 belt bij een ongeluk.

Dat heeft Brussel bepaald. Volgens het Europees Parlement en de lidstaten kan het 'eCall-systeem' zo'n 2500 levens per jaar redden, doordat nooddiensten verongelukte bestuurders veel sneller kunnen bereiken.

Een akkoord over het nieuwe systeem kwam deze week tot stand, na ongeveer 3 jaar voorbereiding. Politici in Brussel maakten zich vooral zorgen over de privacy van de bestuurder, die straks een computertje aan boord heeft dat de locatie van een auto kan verraden.

Daarom wordt het wettelijk onmogelijk gemaakt een auto met eCall op te sporen als er geen sprake is van een ongeluk. Verder ontvangen de nooddiensten slechts informatie over type auto, soort brandstof, tijd en exacte locatie waarop het voertuig zich bevindt.

Tevreden
Wim van de Camp zit namens de Europese christendemocraten in de transportcommissie. Hij is tevreden over het besluit. ,,We hebben altijd gezegd dat eCall zeker de moeite waard is. En door de technische ontwikkelingen is het systeem tegenwoordig ook gemakkelijk en goedkoop in te bouwen. De discussie ging vooral over de privacy, maar bij normaal gebruik van het kastje is er niets aan de hand."

Volgens de onderhandelaar namens het Europees Parlement, Olga Sehnalová, wordt eCall een dienst voor iedereen. ,,Het systeem is gratis voor alle burgers, onafhankelijk van type voertuig of aankoopprijs."Nooddiensten in de hele Europese Unie hebben jaarlijks te maken met ongelukken op de weg die in 2013 ongeveer 26.000 levens kostten.Na maart 2018 bekijkt de Europese Commissie 3 jaar lang of eCall ook ingebouwd moet worden bij andere voertuigen, zoals bussen en vrachtwagens.

 1. Verkoop dure benzine explodeert: ‘vaak zonde van je geld’

  Verkoop dure benzine explodeert: ‘vaak zonde van je geld’

  Sinds de invoering van de nieuwe benzine E10 kiezen steeds meer Nederlanders voor duurdere ‘premium’ brandstoffen. Autobezitters zijn bang dat de vervanger van Euro 95 hun auto stuk maakt, maar volgens experts is dat niet terecht. ,,E10 geeft minder problemen dan mensen denken, maar door allerlei indianenverhalen zijn ze meer geld kwijt dan nodig. Al moeten vooral bezitters van motorfietsen, brommers en klassiekers wel opletten.”
 2. Topdag autobeurs gekaapt door actievoerders die zich vast willen lijmen aan de auto's
  video

  Topdag autobeurs gekaapt door actievoer­ders die zich vast willen lijmen aan de auto's

  Actievoerders van de internationale klimaatbeweging Extinction Rebellion houden vandaag een grote protestactie op de voorlaatste - en drukste - dag van het Autosalon in Brussel. Zij verstoren de autobeurs door in wagens te kruipen en zich vast te ketenen. Maar hun plannen zijn nog extremer: ze willen zich ook vastlijmen aan auto’s en met nepbloed gooien. De politie heeft al verschillende actievoerders opgepakt.