Volledig scherm
© ANP

Auto’s met Euro 5 dieselmotor in Duitsland tot 50 procent goedkoper

Kopers van gebruikte auto's met een Euro 5-dieselmotor kunnen op dit moment tot 50 procent korting krijgen in Duitsland. Dat meldt de Centrale Vereniging van de Duitse Motorvoertuigenindustrie (ZDK).

De vereniging kwam met deze cijfers na een onderzoek onder 1817 autodealers van allerlei verschillende merken. Volgens 11 procent van de ondervraagde dealers zijn auto’s met Euro-5 dieselmotoren momenteel compleet onverkoopbaar als gevolg van de dreigende inrijverboden voor steden en de sjoemelaffaires. Een derde van de dealers biedt klanten kortingen van ​​tussen de 10 en 30 procent en nog eens een derde geeft zelfs tot 50 procent korting.

Restwaardegarantie

Zelfs voor auto's met dieselmotoren die voldoen aan de vanaf 2015 geldige Euro 6-norm, was de situatie ‘niet rooskleurig’, aldus de vereniging en zelfs splinternieuwe auto’s met dieselmotor worden naar verluidt met korting verkocht. Dealers geven soms garanties voor een restwaarde, maar als de auto's dat geld bij inruil niet waard blijken te zijn, komt het verlies dus volledig voor rekening van de betreffende dealer, wat weer een mogelijke faillissementsgolf teweeg kan brengen.