Automobilisten moeten betalen voor elke gereden kilometer, ook als het buiten Nederland is
Rekeningrijden in 2030Automobilisten moeten vanaf 2030 gaan betalen voor elke kilometer, waar of op welk tijdstip ze die ook rijden. Ook in het buitenland gereden kilometers tellen dan mee. Dat is het plan dat het kabinet voor ogen heeft met rekeningrijden.
Op 1 juli bespreekt de ministerraad dit op hoofdlijnen, zo bevestigen meerdere bronnen na berichtgeving in De Telegraaf. De nieuwe taks komt in plaats van de huidige wegenbelasting en moet in totaal evenveel opbrengen.
Dit betekent dat gebruikers van elektrische én fossiele auto’s beiden meebetalen aan het weggebruik. Probleem voor de schatkist is dat bezitters van elektrische auto's nu weinig belasting betalen. Zij dragen ook niets bij via de accijns op benzine en diesel. Naarmate meer mensen elektrisch gaan rijden, wordt het gat op de begroting steeds groter. Bronnen rond het kabinet bevestigen dat dit in totaal om 5 miljard euro gaat.
Voor automobilisten betekent dit dat degenen die veel rijden vanaf 2030 meer moeten gaan betalen dan nu. Mensen die weinig kilometers maken, zijn dan juist relatief goedkoop uit. Dat bevestigen ingewijden over de rekeningrijden-plannen die minister Mark Harbers (Infrastructuur, VVD) en staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën, CDA) morgen met hun collega’s bespreken.
Hoe gaat rekeningrijden werken?
Het ligt volgens bronnen het meest voor de hand om voor het rekeningrijden vanaf 2030 de kilometerstand van auto’s aan te houden. Hiervoor zou je de stand van de kilometerteller tijdens de Algemene Periodieke Keuring (APK) kunnen gebruiken. Probleem is alleen wel dat nieuwe auto’s pas na vier jaar een APK hoeven en daarna om het jaar. Om te voorkomen dat automobilisten ineens een grote som geld af moeten rekenen, zou je dan eerder de kilometerstand moeten laten vastleggen.
Tekst loopt door onder de podcast
Er wordt ook nagedacht over manieren om die kilometerstand te staven, bijvoorbeeld door een kastje in de auto of met een smartphone. Lastige daarvan is dat daarmee de privacy van automobilisten eerder in het geding komt, dan wanneer enkel naar de kilometerstand gekeken zou worden.
Hoe werkt rekeningrijden in het buitenland?
Door de kilometerteller aan te houden, worden ook in het buitenland gemaakte kilometers meegeteld. Daardoor wordt een autovakantie naar bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje of Italië relatief duur. Ook voor de wintersport naar landen als Oostenrijk en Zwitserland zijn autorijders dan meer kwijt. Mensen die het hele jaar door minder kilometers maken, maar wel verre vakantiereizen maken, kunnen uiteindelijk ook goedkoper uit zijn dan onder de huidige wegenbelasting.
Aan de uitvoering zitten nog wél de nodige haken en ogen. Zo is het bijvoorbeeld de vraag hoe de gereden kilometers worden bijgehouden en wie dat gaat doen. Ook is nog onduidelijk of er goedkopere tarieven komen voor auto's die minder milieuvervuilend zijn.
Lees ook: Hoeveel gaat rekeningrijden kosten?
Rekeningrijden vanaf 2030?
Er komt volgens bronnen géén onderscheid tussen spitsuren en minder drukke tijden of snelwegen en andere wegen. Van eerdere plannen met rekeningrijden of kilometerheffing in de spits is niets terecht gekomen. Rond 2000 trachtte toenmalig PvdA-minister Tineke Netelenbos, die daarvoor schertsend ‘Tineke Tolpoort’ werd genoemd, al een vorm van rekeningrijden in te voeren.
Ook de invoering van een kilometerheffing onder CDA-minister Camiel Eurlings mislukte enkele jaren later. Daarbij zou het tarief per gereden kilometer afhangen van het tijdstip (spits/nacht) en de locatie waarop gereden werd. De kilometerheffing was voorzien voor 2012, maar strandde onder het eerste kabinet-Rutte. Verkeersdeskundigen waren juist erg over te spreken dat het gebruik van drukke wegen op drukke momenten ontmoedigd zou worden, maar dat systeem haalde het evenmin.
In het coalitieakkoord stond ook al dat dit kabinet in 2030 een systeem van ‘Betalen naar Gebruik’ wil invoeren voor alle automobiliteit. De coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie heeft afgesproken dit systeem pas in 2030 in te voeren, maar dat wél al voor te bereiden. Gedurende deze kabinetsperiode moet de wetgeving daarvoor worden vastgesteld. De heffing is niet tijd- en plaatsgebonden en vervangt dan ook de nog bestaande tol-tracés, zoals de Westerscheldetunnel en de Kiltunnel, die overigens relatief weinig geld opbrengen voor de schatkist.
De invoering van deze kilometerheffing brengt nóg een probleem met zich mee. Dit systeem komt in plaats van de wegenbelasting en uit dat potje krijgen provincies nu nog de zogenoemde ‘opcenten’. Dat geld is goed voor bijna het hele budget van de provincies. Het verdwijnen daarvan zou dus een gigantisch gat slaan in de provinciale spaarkassen. Ook daar moet het kabinet nog een list op zien te verzinnen.
Bekijk ook de aflevering van De Werkplaats over dit onderwerp:
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van auto’s en mobiliteit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Europa is eruit: nieuwe auto’s moeten per 2035 emissievrij zijn
Europa kapt definitief met de verbrandingsmotor. Auto’s die na 2035 nieuw op de weg komen, zo besloten dinsdagnacht milieuministers van de 27 EU-lidstaten, moeten emissievrij zijn. -
PREMIUM
Dankzij Eindhovense chips kunnen Chinezen rijden in een robotaxi, zónder chauffeur dus
Een taxi die inzittenden netjes aflevert op bestemming, zonder dat er een chauffeur aan te pas komt. Vanaf maandag kan het in twee Chinese steden, dankzij chips van NXP uit Eindhoven. -
Een man verspreidde foto van crash onder medepassagiers: hoe kan dat?
Het was een flinke schok voor passagiers die afgelopen zaterdag op Schiphol in een vliegtuig wachtten: ze ontvingen zomaar een foto van een vliegtuigramp op hun iPhones. Hoe kan dat gebeuren, en wat doe je eraan? -
PREMIUM
Drechttunnel was nog nooit zo vaak dicht door te hoge vrachtwagen: ‘Geen idee waar het aan ligt’
Het is een hardnekkig probleem dat maar niet over wil gaan: vrachtwagens die stranden bij de Drechttunnel bij Dordrecht, omdat ze te hoog geladen zijn. Sterker nog: het probleem wordt alsmaar groter. -
PREMIUM
Geflopte parkeerplaats langs A12 was slechts een paar maanden open, en wordt pas na 13 jaar weggehaald
Hij heeft slechts een paar maanden dienst gedaan, maar het duurde wel een kleine 13 jaar voordat de parkeerplaats werd weggehaald. Onlangs is de provincie dan toch begonnen met het verwijderen van de voormalige P & R langs de A12 bij Montfoort. ,,Van mij had het asfalt niet weg gehoeven.”
-
Koken & Eten
Zo hou je de hele dag door energie: ‘Alleen wielrenners mogen ontbijten met veel suikers’
Ongeacht of je verkeersleider bent, een IT-er, stratenmaker of hoe je je dag indeelt; niemand zit te wachten op een middagdip. ,,Door bewust te letten op wat je eet, en wanneer, kun je de hele dag door scherp blijven.” -
PREMIUMExperts
Met het hele gezin op elkaars lip: waarom vakantie voor echtscheiding kan zorgen
Na de zomer piekt het aantal relatiebreuken. Wat veroorzaakt een vakantiescheiding? En kun je voorkomen dat je huwelijk verongelukt tijdens je vrije dagen? Experts leggen uit en geven tips. -
138
Veilig Verkeer Nederland wil 30 km/u in alle steden en dorpen als norm
Als het aan Veilig Verkeer Nederland ligt, wordt een maximumsnelheid van 30 km/u de norm in de bebouwde kom en wordt 50 km/u de uitzondering. Nu is het nog andersom. De lagere maximumsnelheid kan volgens de organisatie veel leed voorkomen.
495 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJ Luteijn
J.J. Straatmans
Roel Wielinga
Peter Rykmans
Coen Jansen