Volledig scherm
Moderne auto's genereren steeds meer data die interessant zijn voor derden © EPA

Automobilisten willen bescherming van data in de auto

De overgrote meerderheid van de Nederlandse automobilisten (84 procent) wil dat de data die hun auto genereert, worden beschermd door privacyregels. Dat blijkt uit een peiling van de ANWB onder 10.000 leden.

Auto’s zijn een bron van (technische) informatie, onder meer doordat nieuwe auto’s steeds vaker zijn voorzien van een internetverbinding (‘connected cars’). Fabrikanten kunnen daar van alles uit afleiden over het rijgedrag, vaak zonder dat de autobezitter het weet. Ook garagebedrijven gebruiken de info, bijvoorbeeld om de autobezitter een herinnering te sturen voor een onderhoudsbeurt. Daarnaast kunnen bijvoorbeeld de politie of verzekeringsmaatschappijen hun voordeel doen met de data.

De door de ANWB ondervraagde automobilisten willen best sommige voertuiggegevens delen, bijvoorbeeld over hun locatie in geval van pech, maar ze willen wel zelf beslissen met wie ze die delen: garagebedrijf oké, maar fabrikant liever niet. Ze zijn bezorgd over hacking en commercieel gebruik van hun gegevens.

De ANWB is over de bescherming van autodata in gesprek met politieke partijen in Den Haag en in het Europees Parlement.

  1. Wordt dit de nieuwe Kadett, ooit dé publiekslieveling van autorijdend Nederland?
    Interview

    Wordt dit de nieuwe Kadett, ooit dé publieks­lie­ve­ling van autorij­dend Nederland?

    Opel gaat een nieuwe toekomst tegemoet onder de vleugels van het Franse PSA. Ruim 35 jaar lang was Opel de favoriet van de Nederlandse automobilist, maar in 2004 kwam daar een eind aan. Keren de tijden van de Kadett, de publiekslieveling van weleer, terug? ,,Ik denk dat we met onze elektrische auto's in Nederland inderdaad weer nummer één kunnen worden’’, zegt topman Michael Lohscheller.