Autovakantie? Let op deze buitenlandse verkeersboetes
Vakantiegangers reizen deze zomer meer dan ooit af met de auto. Naast andere verkeersregels vanwege corona, bestaat er soms ook verwarring over de ‘reguliere’ verkeersregels in populaire vakantielanden.
Delen per e-mail
Om duidelijkheid te scheppen, heeft beslist.nl de meest opvallende verkeersregels en boetes in deze Europese landen in kaart gebracht. Zo is in een aantal landen, zoals in Duitsland, Frankrijk en Zwitserland, flitspaalsignalering op alle apparatuur verboden. Dus ook op navigatiesystemen, smartphones en tablets. In Frankrijk staat hier zelfs een boete op van 1500 euro.
Ook in België, Italië, Oostenrijk, en Tsjechië zijn actieve mobiele flits-apps verboden, maar hier is apparatuur die gebruik maakt van een openbare databank (POI) wel toegestaan. Het advies is daarom ook om voor vertrek goed na te gaan welke regels van toepassing zijn.
Rettungsgasse
Nederland is, vergeleken met andere Europese landen, relatief duur als het gaat om de gemiddelde hoogte van verkeersboetes. Alleen in Noorwegen en Spanje zijn verkeersboetes gemiddeld hoger. In Finland en Zweden zijn veel boetes inkomensafhankelijk. Ook in deze landen kan een overtreding flink in de papieren lopen. In Letland en Servië kosten boetes voor verkeersovertredingen gemiddeld het minst.
In steeds meer landen moet je een zogenoemde ‘Rettungsgasse’ of reddingsstrook vormen bij een file of bij sterk vertraagd verkeer. Behalve in Duitsland is dat ook in Oostenrijk en België verplicht, en het wordt aangeraden in Zwitserland. De hulpdiensten hebben in die landen niet de gewoonte om de pechstrook te gebruiken als ze ergens naartoe willen. Je wordt er daarom geacht om, wanneer je aansluit in een file, een strook in het midden vrij te houden voor hen.
Geen slippers
Wie op de linkerrijstrook rijdt, moet zo links mogelijk aanhouden, wie op de middenrijstrook of rechterrijstrook rijdt, zo rechts mogelijk. Op die manier krijgen de hulpdiensten vlot vrij baan. Veel buitenlanders kennen de regel niet. Bij zware ongevallen in Duitsland is dan ook vaak te horen dat de hulpdiensten gehinderd waren door (buitenlandse) bestuurders die niet op tijd aan de kant gingen.
In sommige landen moeten automobilisten rekening houden met boetes als zij met slippers rijden. Zo krijg je in Spanje een boete van 80 euro als je met slippers rijdt. In Frankrijk bedraagt het boetebedrag zelfs 90 euro. Naast schoeisel moeten autobestuurders ook rekening houden met veiligheidsproducten en accessoires.
Reservebril
In landen als België, Griekenland en Turkije moet bijvoorbeeld altijd een verbandtrommel, veiligheidshesje, brandblusser en gevarendriehoek aanwezig zijn in het voertuig. Brildragers zijn in Spanje, Frankrijk, Portugal en Zwitserland wettelijk verplicht om een reservebril bij zich te hebben. Meer info over vakantieboetes vind je in de graphic hieronder.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Hoe is Volkswagen op de naam Up! gekomen?’
,,Mijn buurman rijdt in een Volkswagen Up!”, schrijft lezer Aat Schilperoort. ,,Ik zat te denken hoe ze ooit deze naam hebben verzonnen en ik kwam tot deze verklaring. De U wordt op z’n Engels uitgesproken en dan wordt het ‘joe’ en de P wordt ‘pie’ dus voluit: Joepie! Klopt dit? Was het al bekend? Anders heb ik een wereldprimeur...” -
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)? -
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
Met de auto op vakantie? Dit zijn de opvallendste verkeersregels in het buitenland
Het is handig om je nog even te verdiepen in de verkeersregels van je favoriete toeristische bestemming. De boetes kunnen in het buitenland soms behoorlijk oplopen en zijn ook niet altijd even duidelijk. In dit overzicht op basis van de ANWB en Vlaamse Automobilistenbond (VAB) worden de belangrijkste regels uitgelegd. -
PREMIUM
Wanneer rijden we in een Apple? Hele autowereld speculeert, techreus zwijgt
Wanneer komt Apple met een zelfsturende elektrische auto? Wordt die auto even revolutionair als de iPhone? En wie gaat de Apple Car bouwen? Wereldwijd is dat hét onderwerp bij de autofabrikanten.
-
PREMIUM
Slim op reis met de auto: zo bespaar je meer dan 200 euro op je trip naar het zuiden
Corona of niet, de zomervakantie staat voor de deur. Ook in deze bizarre tijd zullen we reizen. Al gaat de trip voor de meesten dit jaar niet verder dan het eigen land of de buurlanden en is de verwachting dat we vaker de eigen auto zullen pakken. Wie een tripje naar bijvoorbeeld Zuid-Frankrijk slim aanpakt, kan al snel ruim 200 euro besparen op de reis, aldus de Vlaamse reisbijstandsorganisatie VAB. Hier enkele tips. -
Dit is de nieuwe Nissan Qashqai: niet volledig elektrisch en ook niet als plug-in hybride
Nissan heeft de nieuwe generatie van de Qashqai onthuld. De derde generatie van de in Nederland veel verkochte SUV komt niet met volledig elektrische aandrijving en zal ook niet als plug-in hybride leverbaar zijn. Daarmee loopt hij flink achter bij de concurrentie. -
PREMIUMPomppionier
Tango lanceert tankstation van de toekomst: duurzame brandstof en laadpalen
Ruim twee decennia na de introductie van Nederlands eerste onbemande pomp komt pionier Tango nu met het tankstation van de toekomst, waarin duurzame brandstoffen en elektrisch rijden een prominente rol spelen.