Volledig scherm
© reuters

Autoverkopen 15 procent omlaag

De verkoop van nieuwe auto's is in de maand augustus met 15 procent omlaag gegaan tot 33.211 stuks. Sinds de start van het jaar werden er 395.573 auto's verkocht, een daling van 3,4 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat hebben brancheorganisaties Bovag en RAI dinsdag bekendgemaakt.

In de voorgaande maand juli werden er dik een kwart minder nieuwe auto's aan de man gebracht. In juni bloeide de verkoop juist op, met een stijging van 52 procent. Dat had te maken met fiscale voordelen die voor het laatst golden.

Volgens een woordvoerder van Bovag is augustus altijd een slappe verkoopmaand. Hij wijst er ook op dat vorig jaar een extreem goed jaar was. 'We gaan nu dus terug naar een normaal niveau. Ook werd de afname veroorzaakt door de verslechterende economische omstandigheden. 'De economische teruggang is in elke sector te voelen', aldus de zegsman.

De cijfers over augustus vormen geen reden tot bijstelling van de verwachting dat tegen het einde van het jaar 500.000 auto's zullen zijn verkocht. Dat betekent een daling van 10 procent ten opzichte van vorig jaar.

De drie best verkochte merken in augustus waren Volkswagen, met een marktaandeel van 13,9 procent, Toyota (11,5 procent) en Renault (10,6 procent). De Renault Megane was het best verkochte model, gevolgd door de VW Polo en de VW Up.