Volledig scherm
© Shutterstock

Autoverkoper moet slachtoffer tellerfraude koopsom terugbetalen

Een particuliere autoverkoper moet de koopsom van 7.100 euro terugbetalen aan een klant omdat er met de tellerstand was gerommeld. Dat heeft de Rechtbank van Amsterdam bepaald, aldus de Vereniging Aanpak Tellerfraude.

Bij aankoop van de auto, in april 2018, had de door de gedupeerde gekochte auto een kilometertellerstand van 83.000 kilometer. Na thuiskomst kwam de eigenaar er echter achter dat het onderhoudsboekje zich niet in de auto bevond, terwijl hij deze wel had gezien bij de koop. Hij ontdekte dat de kilometerstand in februari 2017 al 142.500 kilometer bedroeg. Aangenomen mag worden dat deze bij de verkoop nog hoger lag. Het betrof een door de verkopende partij uit Duitsland geïmporteerde auto.

Volgens De Vereniging Aanpak Tellerfraude blijkt hieruit dat het loont om aangifte te doen als de tellerstand niet blijkt te kloppen. Volgens de organisatie is tellerfraude een groot probleem en worden jaarlijks duizenden mensen de dupe van fraude met de kilometerteller. Onlangs werd ook bekend dat RDW voor alle keuringsstations uitleesapparatuur aanschaft waarmee ook de kilometerstand te checken is.

Het terugdraaien van tellerstanden is sinds 1 januari 2014 bij wet verboden. De strafmaat is € 10.000 boete en/of 1 jaar celstraf. Ook het corrigeren, repareren of vervangen van een kilometerteller is verboden. Als de teller aantoonbaar stuk is en deze moet echt vervangen worden, dan moet dit bij de RDW gemeld worden. Het Europees Parlement drong vorig jaar nog aan op internationale wetgeving tegen tellerfraude.