Volledig scherm
© volvo

Autoverzekering zelfrijdende auto wordt niet goedkoper

De grote voordelen van een wereld vol zelfrijdende auto's zijn meer vrije tijd en de verminderde noodzaak om je rijbewijs te halen. Maar volgens Bloomberg blijven de verzekeringspremies ongeveer gelijk.

Wel is de kans groot dat de lasten van de verzekering naar andere partijen gaan. Nu is dat bijna altijd de eigenaar van de auto. Maar omdat automobielfabrikanten steeds meer heil zien in een verhuurmodel waarbij je nooit meer eigenaar wordt van het voertuig, ligt het voor de hand dat in de toekomst de automobielfabrikant de rekening zal betalen.

Ongeluk

Ook vrezen verzekeraars dat het aantal ongelukken weliswaar daalt, maar tevens dat het schadebedrag door alle technologie aan boord groter zal zijn wanneer er tóch een ongeluk plaatsvindt. Ook hebben autonome auto's volgens de grote maatschappijen een verzekering nodig tegen hacking. Specialisten zijn het erover eens dat hacking een probleem wordt in een toekomst van autonoom rijden, draadloze software-updates en alles controlerende apps.

Glitches

Daarnaast wordt gewezen op de overgangsperiode waarin de veilige autonoom rijdende auto’s het verkeer zullen moeten delen met de onberekenbare, onveilige menselijke bestuurders. Die zullen ongevallen veroorzaken, ook met zelfrijdende auto’s. En dan zijn er nog de 'bugs' en 'glitches' die ervoor kunnen zorgen dat de nagenoeg onfeilbare computersystemen in auto's kunnen crashen. Dat zal veel minder vaak gebeuren dan nu met louter personen achter het stuur, maar ook hier kunnen de gevolgen groter zijn dan bij een verkeerde inschatting van een menselijke bestuurder.

  1. Waarom BMW niet aan ‘zinloze innovaties’ doet: ‘Liever een caravan achter onze hybrides dan een groter accupakket’
    INTERVIEW

    Waarom BMW niet aan ‘zinloze innovaties’ doet: ‘Liever een caravan achter onze hybrides dan een groter accupakket’

    Op het eerste oog lijken de recente vernieuwingen aan de BMW 5-Serie niet schokkend: een nieuwe neus, andere bumpers, verbeterde navigatie en klaar is Klaus. Maar is dat wel zo? De productexpert van het Duitse merk legt uit: ,,We kunnen niet klakkeloos een elektrische versie introduceren. Voor onze klanten, zeker die in Nederland, is het veel belangrijker dat de plug-in hybride 530e nu wél een flinke caravan kan trekken.”