Buggy
Volledig scherm
Buggy © Bonhams

Bekende buggy uit Steve McQueen-film van 1968 gaat onder de hamer

De buggy als automodel is langzaam bezig met een comeback. De veiling van de Meyers Manx Buggy waarmee Steve McQueen rondreed in de film The Thomas Crown Affair uit 1968 zal vermoedelijk alleen maar bijdragen aan de populariteit.

Alles wat met Steve McQueen te maken heeft, levert geld op: zijn auto's, zijn motoren en zelfs zijn kleding. De kans is dus groot dat de Meyers Manx Buggy uit The Thomas Crown Affair ook voor veel geld wordt verkocht als hij in maart onder de hamer gaat bij veilinghuis Bonhams. De buggy is volgens het veilinghuis zó cool dat het weigert een geschatte verkoopprijs vrij te geven.

Buggy
Volledig scherm
Buggy © Bonhams

Een buggy wordt in de regel gebouwd op het onderstel van een VW Kever. Het model was vooral in de jaren zestig en zeventig populair vanwege het gevoel van vrijheid dat bij de auto hoort. Ook in Nederland zijn veel buggy's gemaakt, vooral door olympisch judoka Arie Ruska. Voor de film hielp McQueen overigens zelf bij het verbeteren van de buggy. Het model kreeg een krachtigere Corvair-motor en verbeterde ophanging, waardoor ‘ie 230 pk sterk was bij een gewicht van slechts 500(!) kilogram.

Buggy
Volledig scherm
Buggy © Bonhams

Volgend jaar gaat ook de Ford Mustang onder de hamer waarmee McQueen rondreed in de film Bullitt uit 1968. Hoewel hij een begenadigd coureur was, moest hij in deze film enkele scènes overlaten aan een ervaren stuntman. In The Thomas Crown Affair deed hij al zijn stunts zelf.

 1. ‘De politie mag soms nog wel harder rijden’
  VRAAG & ANTWOORD

  ‘De politie mag soms nog wel harder rijden’

  ,,Een lezer vroeg laatst of de politie de maximumsnelheid met meer dan 40 km/u mag overschrijden. Ja, dat mag als het nodig is voor ons werk en als het ook veilig kan. In onze brancherichtlijn staat dat je mag afwijken, mits het nodig en verantwoord is. Bovendien moeten wij dit melden. Vrijgesteld van deze meldplicht zijn eenheden belast met verkeershandhaving, persoonsbeveiliging, arrestatieteams et cetera. Als bestuurder blijf je altijd verantwoordelijk voor je gedrag en als je brokken maakt door onverantwoord rijden, word je op het matje geroepen”, meldt lezer Richard Valenteijn, o.a. motorrijder politie Noord-Holland.
 2. Voortaan 2 keer per week de nieuwsbrief van onze autoredactie: gratis in je mailbox
  gratis nieuwsbrief auto

  Voortaan 2 keer per week de nieuws­brief van onze autoredac­tie: gratis in je mailbox

  De nieuwsbrief van onze autoredactie verschijnt voortaan niet één maar twee keer per week, behalve op zaterdag nu ook op woensdag. Gratis alles over auto’s, verkeer en mobiliteit in je mailbox: het laatste nieuws, tests, interviews, vragen van lezers en achtergrondverhalen. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Auto. Klik op de grote blauwe actieknop hieronder om je meteen aan te melden.
 3. ‘Waarom worden elektrische auto’s niet getest bij vorst?’
  VRAAG & ANTWOORD

  ‘Waarom worden elektri­sche auto’s niet getest bij vorst?’

  ,,De elektrische auto wordt beschreven als een wonder voor de toekomst. Maar waarom worden elektrische auto’s niet getest bij vorst, zoals autojournalist Fred van der Vlugt dat vroeger deed? Zet ze twee dagen in een koelcel en ga dan testen met de verwarming en verlichting aan. Hoe ver kom je dan? Ik heb elektronica gestudeerd en kwam er al vroeg achter dat bij lage temperaturen de accu altijd het zwakke punt is”, meldt lezer Eddy Cretier.