Volledig scherm
Het alcantara interieur van de Lamborghini Gallardo LP 570-4-Super Trofeo Stradale © Lamborgini

Bekledingsstof voor dure sportwagens is op

Alcantara is dé bekledingsstof voor dure sportwagens. Het van oorsprong Japanse materiaal is gepatenteerd door Alcantara S.p.A in Italië, wat betekent dat derden het materiaal niet mogen namaken. Dat zorgt nu voor problemen.

Alcantara is een chic en zacht aanvoelend bekledingsmateriaal. Het is een fluweelachtige composietstof op basis van polyester en polyurethaan die wordt gemaakt bij het gelijknamige Italiaanse bedrijf en die bijzonder populair is in de auto-industrie (goed voor 80 procent voor de omzet van Alcantara). 

Het materiaal is vooral in trek bij sportwagenfabrikanten omdat het helpt een paar kilo gewicht te besparen in vergelijking met leer. Het is namelijk tot 50 procent lichter dan koeienhuiden. Lamborghini is een van de grootverbruikers en wint ongeveer vijf kilo per auto-interieur in vergelijking met leer. 

Verdriedubbeld

Helaas is de vraag naar het materiaal door de jaren heen zó drastisch toegenomen, dat de Italiaanse firma niet meer op tijd kan leveren aan de autofabrikanten. Die vormen slechts een deel van de grote klantenkring. Telefoonhoesjes, laptophoesjes, meubels: tegenwoordig wordt Alcantara voor van alles gebruikt. 

Vorig jaar is de verkoop van Alcantara in vergelijking met 2009 verdriedubbeld. Andreas Boragno, CEO van Alcantara S.p.A, heeft aangegeven niet maar aan de vraag te kunnen voldoen. Inmiddels wordt 20 procent van de bestellingen door het bedrijf afgewezen.