Volledig scherm
© BV

Belgen behoren tot de slechtste automobilisten van Europa

Ze ervaren de meeste stress achter het stuur, halen het vaakst rechts in en respecteren het minst vaak de maximumsnelheid. Ook heeft een kwart van de Belgen lak aan de alcohollimieten. Welkom in bananenrepubliek België.

Vijftien procent van de Belgen zit gestresst achter het stuur van zijn of haar auto. Dat is het hoogste percentage van alle Europeanen. Dit blijkt uit een onderzoek van Vinci Autoroutes (uitbater van een deel van de Franse snelwegen).

Belgen ervaren twee keer zo veel stress achter het stuur als de gemiddelde Europeaan. Meer dan 1 op de 7 Belgische automobilisten (15 procent) zegt daarbij bijzonder nerveus te zijn in de auto. Dat is het hoogste percentage van alle aan het onderzoek deelnemende landen en het is zelfs twee keer zo hoog als in Nederland (8 procent). 

Door de verkeersstress drukt de gemiddelde Belg ook vaker op de claxon, zegt Vinci Autoroutes. Bijna 6 op de 10 Belgen verklaart regelmatig te toeteren. Daarmee staan de Belgen op gelijke hoogte met de Italianen en de Grieken.

De Belgen geven verder toe dat ze massaal rechts inhalen op de snelweg (40 procent, tegenover een Europees gemiddelde van 34 procent) en nauwelijks vertragen bij wegwerkzaamheden (67 procent bekent de snelheidsbeperkingen bij wegwerken aan zijn laars te lappen, tegenover 55 procent gemiddeld).

De Belgen hebben ook het minst respect voor snelheidslimieten. Tot slot nemen ze het ook niet al te nauw met de alcohollimiet. Terwijl in Europa slechts 1 op de 10 bestuurders toegeeft wel eens een loopje te nemen met de wettelijke beperkingen, is dat in België bijna 1 op de 4. Als het gaat om de veiligheidsgordel doen de Belgen het wel goed. Die draagt bijna iedereen altijd.