Volledig scherm
De Belgische politieauto's zijn vaak te vervuilend voor Belgische binnensteden © ANP

Belgische politieauto's te vervuilend voor Brussel, Antwerpen en Gent

Een belangrijk deel van de Belgische politiewagens stoot te veel schadelijke stoffen uit. Daardoor voldoen ze niet aan de strenge regels van Brussel, Antwerpen en Gent, die deze maand zijn ingevoerd.

De Belgische steden hebben op 1 januari een verbod ingesteld op alle Euro 3-emissie dieselauto’s. Maar volgens de Britse krant Daily Mail zijn duizenden voertuigen die door de Belgische federale politie worden gebruikt nog Euro 3-modellen. Dit zijn dieselvoertuigen die tussen 2001 en 2005 zijn geregistreerd. 

Een woordvoerster van de politie weigerde precies aan te geven hoeveel voertuigen van het departement nu niet meer aan de strengere regels voldoen. Ruim een jaar geleden werd echter al bekendgemaakt dat bij de federale politie alleen 550 oude(re) dienstvoertuigen een vrijstelling kregen voor de stad Brussel en 280 politieauto’s voor de lage-emissiezone in Antwerpen.

Voor een groot deel van de andere voertuigen geldt dat ze zijn verplaatst naar buiten de grote steden. Florent Platteeuw van de Belgische politievakbond VSOA noemde de ontheffing in de Belgische krant de Morgen destijds al een regelrechte schande. ,,De brave belastingbetaler die geen nieuwe auto kan kopen, moet zonder pardon tot wel 350 euro boete betalen. Intussen kan de vervuilende politie naar hartenlust blijven tuffen in de lage-emissiezone.”