Volledig scherm
© SWNS.com

Bellende automobilist voor schut gezet

Automobilisten die tijdens het rijden niet handsfree bellen, krijgen te maken met een nieuw verkeersbord waarmee ze voor schut worden gezet. In de Britse stad Norfolk wordt op dit moment een proef gehouden die mogelijk wereldwijd navolging krijgt.

Het systeem vangt signalen op van mobiele telefoons van automobilisten waarmee wordt gebeld, maar ook wanneer het gaat om sms'en of online browsen. De borden bestaan uit een symbool van een mobiele telefoon met een streep er doorheen, om bestuurders eraan te herinneren hun telefoons niet te gebruiken tijdens het rijden. Het systeem kan 2G-, 3G- en 4G-telefoonsignalen oppikken.

Volledig scherm
© SWNS.com

Het systeem is tevens een soort digitale schandpaal doordat ook medeweggebruikers zien dat in de auto voor hen een mobiele telefoon wordt gebruikt tijdens het rijden. Momenteel worden drie systemen getest in Norwich, maar als de test slaagt, worden de borden mogelijk wereldwijd geïntroduceerd. Landen als Argentinië, Slovenië en Nieuw-Zeeland hebben al interesse getoond. De technologie kan de auto's niet registreren of boetes afgeven. Ook kan het niet zien of de bestuurder zit te bellen of een medepassagier.